Čitaj mi!

Mali: MMF potvrdio dobre rezultate Srbije

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija ovih dana pokazuje ekonomsku stabilnost i napredak na svim frontovima, te da ga nimalo ne iznenađuje činjenica da još jedna vodeća svetska finansijska institucija – Međunarodni monetarni fond (MMF), povećala prognozu privrednog rasta Srbije sa 6 na 6,5 odsto za ovu godinu.

Prema rečima ministra, trenutku kada iz sveta stižu samo loše vesti koje se odnose na energetsku krizu, ali i druge ekonomske teškoće sa kojima se vodeće privrede sveta susreću, do Srbije dolaze samo dobre, te tako naša zemlja potvrđuje svoju stabilnost na više frontova – energetskom, ekonomskom, fiskalnom i finansijskom, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Postižemo mnogo bolje rezultate nego što smo to očekivali početkom godine. Imamo i bolji fiskalni rezultat, a i mnogo bolje izglede za visoku stopu privrednog rasta. Ministarstvo finansija je već povećalo projekciju rasta na sedam odsto, a i međunarodne finansijske institucije kontinuirano tokom ove godine povećavaju svoje projekcije, što je najbolja potvrda našeg uspeha", rekao je Mali.

Posetio da je MMF ranije ove godine, u junu mesecu, povećao projekcije sa pet na šest odsto rasta BDP-a Srbije, da bi sada još jednom povećao prognozu rasta našeg BDP-a ovog puta na 6,5 odsto.

"Naš odnos sa MMF-om je već više godina zasnovan na poverenju. Njihove projekcije nam pomažu da steknemo i međunarodno investiciono poverenje i da dobijemo još bolji status na svetskom tržištu kapitala, kao i da jačamo konkuretnost naše privrede", naveo je Mali.

Podsetio da su juče otpočeli i zvanični razgovori sa delegacijom MMF-a, koju predvodi Jan Kes Martejn, te da je započeta revizija novog savetodavnog aranžmana "Instrument za koordinaciju politika" koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine.

Cilj novog aranžmana je sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, kaže se u saopštenju.

"Delegacija MMF-a je već upoznata sa našom makroekonomskom situacijom. Imali su prilike i da vide da je naš fiskalni rezultat, u prvih devet meseci, bolji za 182 milijardi dinara, odnosno da deficit iznosi 93 milijarde dinara, i to zbog mnogo većih prihoda, pre svega poreskih. Srpska ekonomija se mnogo uspešnije oporavlja i to je van svakih očekivanja", naveo je Mali.

Istakao je da su ispunjena sva četiri reformska cilja koja su sa MMF-om dogovorena u aprilu ove godine, što govori o posvećenosti i ozbiljnosti Republike Srbije ovom aranžmanu.

"Na nama je da dalje sprovodimo strukturne reforme, da podižemo produktivnost naših javnih preduzeća i reformišemo taj sektor u potpunosti", naveo je Mali.

Dodao je da će sa MMF-om razgovarati o budžetu za 2022. godinu, te da će fokus i dalje biti na visokim odvajanjima za kapitalne investicije, koje su motor razvoja Srbije kao i na sve važnijim projektima iz oblasti zaštite životne sredine.

Mali je podsetio i da je Svetska banka, pre samo nekoliko dana, povećala prognozu rasta Srbije za 2021. godinu za jedan procentni poen – na šest odsto u ažuririranom jesenjem izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, te da zajedno, ova dva izveštaja, daju vetar u leđa Srbiji, zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansije.