Читај ми!

ММФ повећао прогнозу раста БДП-а Србије за ову годину

Међународни монетарни фонд повећо је прогнозу раста бруто домаћег производа Србије на 6,5 одсто за ову годину, што је за 0,5 процентних поена више од јулске пројекције. Истовремено ММФ је умањио прогнозу светског привредног раста, наводећи да континуирани поремећаји у снабдевању и ценовни притисци ограничавају опоравак глобалне економије од пандемије ковида 19.

У новом, јесењем Извештају о светским економским изгледима, чије је представљање управо у току, ММФ предвиђа да ће раст Србије у идућој години износити 4,5 одсто, а у 2023. години 4,0 процента.

Дефицит текућег рачуна Србије ће, према прогнози ММФ-а, износити у овој години 4,1 одсто, а у наредне две године ће се благо повећати на 4,4, односно на 4,6 одсто, респективно.

Фонд процењује да ће инфлација у текућој години износити у нашој земљи 3,0 процента, након чега ће се догодине спустити на 2,7 одсто, док стопу незапослености види на нивоу од 9,3% у овој години.

Прогнозиран раст и за земље региона 

Kада је реч о пројекцијама раста земаља у региону, ММФ процењује да ће привреда Словеније, после пада од 4,2% у 2020, забележити раст од 6,3 процента у текућој години, а толики раст прогнозира и Хрватској, чији је БДП пао лани за 8,0%.

ММФ није изнео економске пројекције за друге републике бивше Југославије у новом извештају.

Бугарској се предвиђа економска експанзија од 4,5 процената у 2021. години, Румунији од 7,0, након лањског пада од 3,9 одсто, док се Мађрској, чији је БДП пао прошле године 5,0 одсто, прогнозира раст од 7,6 процената у овој години.

Смањена процена раста светске економије 

Међународни монетарни фонд је умањио прогнозу светског привредног раста, наводећи да континуирани поремећаји у снабдевању и ценовни притисци ограничавају опоравак глобалне економије од пандемије ковида 19.

У извештају "Перспективе глобалне економије", ММФ је срезао процену глобалног раста на 5,9 одсто у овој години, у поређењу са јулском пројекцијом од 6,0 одсто.

"Међутим, ова скромна ревизија маскира велико обарање пројекција појединих земаља", наводи се у документу Фонда.

У извештају се додаје да су перспективе за групу земаља у развоју са ниским приходима знатно помрачене због погоршања динамике пандемије, али и због тмурнијих краткорочних прогноза за групу развијених економија.

За Сједињене Државе Фонд сада предвиђа раст од 6,0 процената у 2021. години, што је знатно ниже у односу на јулску пројекцију од 7,0 одсто. Такво обарање пројекције је последица успоравања економске активности услед пораста случејава ковида 19 и одлагања производње због мањка залиха и последичног убрзања инфлације.

ММФ предвиђа да ће група развијених светских економија ове године остварити раст од 5,2 одсто, у поређењу са растом од 3,0 одсто, колико је пројектовано за групу земаља у развоју са ниским приходима.

"Опасна разлика у економским перспективама међу земљама остаје кључна брига", оцењује се у извештају.

Даље се наводи да су перспективе за сиромашније земље "знатно помрачене", као одраз пораста случајева делта соја коронавируса, који је повећао број смртних случајева од ковида у свету на скоро пет милиона.

Док је скоро 60 процената становнисства у развијеним економијама потпуно вакцинисано, тај проценат износи само око 4 одсто у сиромашнијим земљама.

Осим заостајања у нивоу вакцинације, сиромашније земље се суочавају и са наглим порастом инфлације и са највећим порастом цена хране, саопштио је ММФ.

Ипак, раст глобалне економије од 5,9 одсто за ову годину је знатан напредак у односу на прошлогодишњи пад БДП-а од 3,1 одсто због пандемије.

За 2022. годину ММФ предвиђа раст светске економије од 4,9 одсто, што је непромењено у
односу на јулску прогнозу.

За еврозону, ММФ предвиђа раст од 5,0 одсто ове године и од 4,3 одсто у идућој години.

Очекује се да ће Kина ове године забележити раст од 8 одсто, што је незнатно мање од јулске прогнозе ММФ-а од 8,1 одсто, док је у 2022. години чека раст од 5,6 процената.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да међународне финансијске институције континуирано током ове године повећавају своје пројекције, што је најбоља потврда успеха Србије.   

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво