Читај ми!

Građevinari sa drugog kraja sveta u Srbiji – šta im se najviše sviđa, a šta je kamen spoticanja

Na tržištu radne snage nema promena. I u prvoj polovini ove godine, prema evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja, najtraženiji su putari, vozači i naravno, građevinari – od pomoćnih radnika do inženjera. Zbog toga će, svi su saglasni, broj stranaca koji rade u Srbiji, a prema podacina Nacionalne službe trenutno ih je preko 13.000, biti još veći.

Džasprit je iz Indije, a Kinan iz Sirije. Tu su i radnici iz Burundija, Libana… Različite zemlje porekla, različite vere – zajedno u srpskoj građevinskoj kompaniji koja se već tri decenije bavi izgradnjom i rekonstrukcijom objekata i proizvodnjom fasadnih elemenata.

"Sve je dobro, perfektno za mene, tim, sve je dobro", kaže Džasprit Sing, šef proizvodnje fasadnih elemenata.

"Radio sam deset godina u Dubaiju. Nakon toga sam došao u ovu kompaniju. Planiram da sledećeg meseca dovedem ovde porodicu i da ostanemo", rekao je Kinan Ali, projektant fasada.

Kompanija "Modulor" se među prvima, još pre tri godine, okrenula drugim tržištima radne snage kada su se, zbog manjka svih struka u građevinarstvu, pojavili problemi u realizaciji projekata.

"Radnici koje mi imamo su zaista vredni, zaista kvalitetni, mi na njih ozbiljno računamo i nadalje iako ćemo broj radnika, broj operativaca proširivati", kaže dr Tatjana Knežević, direktorka sektora ljudskih resursa "Modulor".

Čim se stabilizuje situacija sa koronom, iz Indije će stići još oko 150 radnika, među kojima i inženjer specijalista za aluminijumsko-staklene fasade nebodera.

Međutim, dovođenje radnika sa drugog kraja sveta nije jednostavno. Treba obezbediti smeštaj u skladu sa standardima, hranu prema navikama i religiji. Tu su i kulturološke i vrednosne razlike, ali i drugačiji standardi u građevinarstvu.

"Ako želite da oni budu maksimalno uposleni i daju najviše od sebe onda treba da se pozabavite i strukturisanjem vremena i redukcijom stresa i podrškom kada su bolesni ili kada imaju neki problem. Svim tim se bavimo", rekla je Kneževićeva.

U Privrednoj komori Srbije podsećaju na primer Nemačke koja angažuje izbeglice i, uz posao, omogućava njihovo školovanje.

"Prosto je potrebno negde upoznati i decu i roditelje sa tim da građevina nije više potplaćena, čak zarade u građevinarstvu rastu. Još jedna stvar je da se omogući da se radnici kvalifikuju na samom gradilištu", kaže Ivana Vuletić iz PKS.

I država je pomogla tako što je komplikovanu i papirološki obimnu proceduru od prošle godine znatno ubrzala.

Najznačajnije je što dokumenta za boravišnu i radnu dozvolu mogu da se podnesu odmah po dobijanju vize u Indiji, tako da kada radnici stignu, već narednog dana mogu legalno da počnu da rade.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво