Читај ми!

Država obećava pomoć povrtarima, šta će biti sa "morem" paradajza

Ministar poljoprivrede je u leskovačkom selu Svircu razgovarao s povrtarima koji su u proteklih desetak dana zbog niske cene dva puta delili paradajz na ulici. Nedimović je rekao da će država pomoći proizvođačima da unaprede proizvodnju i prilagode se tržištu, a s druge strane uložiti u puteve kako bi lakše prevozili proizvode.

Malo pomalo, posle dve nedelje, boljitka ima. Polako rastu cene, kreće izvoz, pa je i berba u Svircu uzela maha.

"Cena je već skočila na 40 dinara, evo danas trenutno beremo za Grčku, pakujemo u plastičnoj ambalaži, nadamo se, nije to loša cena, ali nadamo se da će da krene bolje, da dođe na nekih 50-60 dinara", kaže Dalibor Kocić, proizvođač paradajza iz Svirca.

Od ranog jutra pune ruke posla i za Trajkoviće. More paradajza, a ovo je rod iz tek polovine jednog plastenika.

"Ima puno koji su ostali neobrani uopšte, ali videćemo šta će da se desi za nekoliko dana. Ko naiđe kupac, nemamo određeno, ko naiđe njemu ćemo da damo", kaže Nebojša Trajković, proizvođač iz Svirca.

Sa većim izvozom biće bolje, nadaju se proizvođači, zaštita i pomoć stižu od države kroz ulaganje u protivgradnu zaštitu i prerađivačke kapacitete i insistiranje na poštovanju Cefta sporazuma.

"Zadnje dve godine problem je nastao usled ozbiljnih klimatskih promena, mi moramo da se prilagodimo tome i da odgovorimo zahtevima tržišta i da pokušamo da damo novac da se unapredi ta poljoprivredna proizvodnja, kvalitet pakovanja jer sve zavisi od toga", navodi Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

A država će, obećava ministar, uložiti u puteve u Jablaničkom okrugu kako bi lakše prevozili robu. Prioritet će imati most ka selu Svircu, oštećen u januarskim poplavama.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво