Švedski nameštaj na srpskim nožicama

Dolazak u Srbiju najpoznatijeg svetskog proizvođača jeftinog nameštaja "Ikee" dugo se najavljuje. Međutim, malo je poznato da za "Ikeu" već 14 godina radi firma iz Pomoravlja. Od male stolarske radionice u paraćinskoj garaži izrasli su u "Ikeinog" dobavljača koji zapošljava 200 radnika i godišnje izveze robu vrednu tri i po miliona evra.

Dvesta pedeset hiljada setova mesečno iz fabrike u Ćupriji ode u "Ikeine" prodavnice širom sveta.Svaki komad nožica, baš kao i kuhinjske daske i oklagije, mora da bude isti u milimetar, sa žigom "Ikee" i oznakom "proizvedeno u Srbiji".

"Ako je došlo do neke greške u proizvodnji u lakirnici, te proizvode sklanjamo i oni se bacaju, a ove druge stavljamo na traku i one se bacaju. Zahtevi o kvalitetu su dosta visoki", priča radnica Tijana Miladinović.

Osnivač firme kaže da nije sanjao o ovolikoj proizvodnji kada je pre 14 godina počeo sa samo petoro radnika.

"Samo kvalitetnim i korektnim radom smo ovo postigli. Nema stajanja, idemo dalje", ističe suvlasnik firme "Standard Furniture Serbia" Stevan Lukić.

Od pre četiri godine, većinski vlasnik je švajcarska firma koja je od te zemlje dobila i značajnu podršku privrednih savetnika, ali i povoljne kredite.

"To nam je pomoglo da unapredimo proizvodnju, da napravimo, između ostalog, i ovu halu da kupimo novu lakirnicu i da ubrzamo naš razvoj", navodi Edin Dacić iz firme "Dakomet AG".

Od prošle godine, saradnja je lakša jer radi i Privredna komora Srbije i Švajcarska. Rast trgovinske razmene povećan je 75 odsto, a iz ambasade najavljuju i podršku za osposobljavanje radnika.

"Paradoks je da u zemlji koja ima veliku stopu nezaposlenosti nedostaje kvalifikovana radna snaga. Mi ćemo pružiti podršku u povezivanju privatnog sektora i obrazovnog sistema kroz dualno obrazovanje, za šta je zainteresovana i vaša vlada", ukazuje ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Daniel Ruh.

Proizvođači iz celog sveta koji rade za "Ikeu" moraju da poštuju sve standarde kvaliteta, rokove isporuke i odnosa prema radnicima. Škarta ovde praktično nema jer se i ono što ne valja prerađuje u brikete i izvozi.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 23. jul 2015, 00:09) - anonymous [neregistrovani]

IKEA-made in Serbia

Bravo,i nastavite tako!

(utorak, 21. jul 2015, 14:30) - Petar [neregistrovani]

RE:Zamislite da ima po 5 takvih u svakom gradu u provinciji!

Za početak, zmislimo da imamo bar jedano takvo preduzeće u svakom gradu ili opštini! Više od pola milijarde izvoza...i 33 000 zaposlenih radnika!

(utorak, 21. jul 2015, 13:23) - Vuk [neregistrovani]

Za Petra

A kako bi bilo da procitate tekst jos jednom ali polako. Ne prozvode 250 setova ngo 250 hiljada i to mesecno. Svaka fabrika koja sa 200 radnika izvozi za 3,5 miliona evra dostojna je postovanja. Zamislite da ima po 5 takvih u svakom gradu u provinciji

(utorak, 21. jul 2015, 12:55) - anonymous [neregistrovani]

Upravo tako

Sve sto set napisai je apsolutno tacno, od reci do reci!

(utorak, 21. jul 2015, 11:31) - Petar [neregistrovani]

RE:Čudo nevidjeno!

Naša fabrika, mesečno, izradi i izveze 250 setova nožica u Ikeine prodavnice širom sveta!.Neki ovde još ne shvataju šta je uspeh u privredi! Svi mi možemo po nešto proizvesti, samo je pitanje koliko uspešno to možemo prodati. I čačkalice da proizvedemo i uspešno prodamo za milion dolara, bolje je nego ih uvoziti za makar za jedan dolar.

(utorak, 21. jul 2015, 10:43) - MIki [neregistrovani]

Cudo nevidjeno!

Koliko vremena je utroseno da se predstavi Ikae nasim ljudima! Radi se o najobicnijim proizvodima, zapravo onolilko vrednim koliko i kostaju! I to bi bilo u najkracem sta je Ikea!