Читај ми!

Švedski nameštaj na srpskim nožicama

Dolazak u Srbiju najpoznatijeg svetskog proizvođača jeftinog nameštaja "Ikee" dugo se najavljuje. Međutim, malo je poznato da za "Ikeu" već 14 godina radi firma iz Pomoravlja. Od male stolarske radionice u paraćinskoj garaži izrasli su u "Ikeinog" dobavljača koji zapošljava 200 radnika i godišnje izveze robu vrednu tri i po miliona evra.

Dvesta pedeset hiljada setova mesečno iz fabrike u Ćupriji ode u "Ikeine" prodavnice širom sveta.Svaki komad nožica, baš kao i kuhinjske daske i oklagije, mora da bude isti u milimetar, sa žigom "Ikee" i oznakom "proizvedeno u Srbiji".

"Ako je došlo do neke greške u proizvodnji u lakirnici, te proizvode sklanjamo i oni se bacaju, a ove druge stavljamo na traku i one se bacaju. Zahtevi o kvalitetu su dosta visoki", priča radnica Tijana Miladinović.

Osnivač firme kaže da nije sanjao o ovolikoj proizvodnji kada je pre 14 godina počeo sa samo petoro radnika.

"Samo kvalitetnim i korektnim radom smo ovo postigli. Nema stajanja, idemo dalje", ističe suvlasnik firme "Standard Furniture Serbia" Stevan Lukić.

Od pre četiri godine, većinski vlasnik je švajcarska firma koja je od te zemlje dobila i značajnu podršku privrednih savetnika, ali i povoljne kredite.

"To nam je pomoglo da unapredimo proizvodnju, da napravimo, između ostalog, i ovu halu da kupimo novu lakirnicu i da ubrzamo naš razvoj", navodi Edin Dacić iz firme "Dakomet AG".

Od prošle godine, saradnja je lakša jer radi i Privredna komora Srbije i Švajcarska. Rast trgovinske razmene povećan je 75 odsto, a iz ambasade najavljuju i podršku za osposobljavanje radnika.

"Paradoks je da u zemlji koja ima veliku stopu nezaposlenosti nedostaje kvalifikovana radna snaga. Mi ćemo pružiti podršku u povezivanju privatnog sektora i obrazovnog sistema kroz dualno obrazovanje, za šta je zainteresovana i vaša vlada", ukazuje ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Daniel Ruh.

Proizvođači iz celog sveta koji rade za "Ikeu" moraju da poštuju sve standarde kvaliteta, rokove isporuke i odnosa prema radnicima. Škarta ovde praktično nema jer se i ono što ne valja prerađuje u brikete i izvozi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво