Читај ми!

Koliko poskupljuje struja – šta traži MMF, a šta EPS?

Međunarodni monetarni fond ne odustaje od zahteva da se cena struje poveća za 15 odsto, kako je predviđeno ranijim dogovorom iz predostrožnosti. Vlada, koja povećanje odlaže od aprila, odluku o ceni kilovat-sata donosi u četvrtak.

Poskupljenje bi moglo da usledi 1. avgusta, ali se još ne zna koliko će biti.

"Mi radimo da to bude niže zato što naš narod živi teško, tako da ćemo za najsiromašnije građane obezbediti zaštitu. Nije radosna vest ni za koga osim za radnike EPS-a jer će njihovoj kompaniji biti bolje", kaže premijer Aleksandar Vučić.

Sindikat EPS-a traži da povećanje bude i veće od 15 odsto. Elektroenergetski sistem je pretrpeo ogromnu štetu zbog poplava, proizvodni kapaciteti propadaju dok struja, kažu, čuva socijalni mir.

"Socijalna cena treba da važi za važne ustanove kao što su bolnice, porodilišta i slično, a ne za privatnike. Zamolio sam već odavno da se podigne cena struje jer bi, u suprotnom, imali paukovu mrežu i moraćemo da se zatvorimo. Za nas kao građane električna energija je uvek skupa kada se plaća, ali mi kao radnici EPS-a ne možemo da održimo sistem sa ovom cenom", kaže Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a.

Predsednik sindikata radnika "Kolubare" Miodrag Ranković kaže da poskupljenje od 15 odsto nije dovoljno za održavanje sistema.

"Pitam se gde može da se uzme gorivo za džabe, da se koriste mobilni telefoni bez plaćanja, a niko se ne buni kada to poskupi. Verujem da pola ljudi plaća veći račun za telefon nego za struju, a kad god poskupljuje struja stvara se pompa", kaže Ranković.

Od 2000. do avgusta 2013. struja je poskupljivala svake godine. Dve godine cena miruje, pri čemu Srbija ima najjeftiniju struju u Evropi. Kilovat-sat košta oko šest evrocenti, gotovo dvostruko niže nego u okruženju, a i do pet puta manje nego u razvijenijim zemljama.

"Definitivno, sa ovom cenom struje EPS ne može da ostvari razvoj, nema mogućnost da gradi nove proizvodne kapacitete koji su joj neophodni u ovom trenutku. I to ne kakve god proizvodne kapacitete već kapacitete prilagođene", kaže Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

EPS je počeo reorganizaciju, a za finansijski oporavak, pored viših cena, najavljene su i uštede od najmanje 36 miliona evra godišnje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво