Читај ми!

Rešavanje balasta starih dugova

Najavljeni otpis poreskih kamata pomoći će ne samo dužnicima, već i onima koji sa njima posluju, kažu ekonomisti. Privrednici koji su bili najglasniji u kritikama otpisa kamata, sada kažu da bi sa otpisom trebalo krenuti i pre Zakona o skraćenju rokova plaćanja.

U paketu sa budžetom za sledeću godinu, Ministarstvo finansija najavljuje i dva zakona, ključna za likvidnost privrede, Zakon o skraćenju rokova plaćanja koji sprečava gomilanje dugova, i Zakon o otpisu kamata koji će rešavati stara dugovanja. U tom procesu, država bi kraćim rokom plaćanja i oprostom poreskih kamata učinila prvi korak.

Iako nije prvi put da država privrednicima nudi otpis poreskih kamata, ovoga puta uslovi su povoljniji, pa bi i rezultat trebalo da bude bolji. Nagomilanih kamata, velike firme mogle bi da se reše za godinu, a male za dve godine. Najavljuje se i da će računi preduzeća u blokadi privremeno biti odblokirani.

"Ko bude redovno plaćao tekuće poreze moći će da računa da mu se na kraju procesa potpuno otpišu zatezne kamate, a da se glavni dug reprogramira na dve godine, bez onih mera obezbeđenja po zakonu o poreskom postupku", kaže Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede.

To znači da bi glavnicu duga, firme mogle da vraćaju na rate, bez davanja hipoteke. Privrednici koji su bili najglasniji u kritikama otpisa kamata, jer se tako u neravnopravan položaj dovode oni koji su redovno plaćali, sada kažu da bi sa otpisom trebalo krenuti i pre Zakona o skraćenju rokova plaćanja.

"Mora se odrediti grejs period u kojem bi se išlo na izmirenje dugova državi, koja bi otpisala kamatu, moraju privrednici uraditi prelamanje dugova između sebe i sa državom, multilateralnu kompenzaciju, pa tek onda ući u rigidnu primenu zakona", kaže Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih prduzeća.

Otpis kamata neće pomoći samo onima koji duguju, već i onima koji sa njima posluju, ocenjuju ekonomisti.

Ekonomista Mališa Đukić kaže da sa stanovišta pravičnosti treba imati u vidu da je veliki broj malih preduzeća, odnosno preduzetnika bio sprečen da ispunjava poreske obaveze zbog nemogućnosti da na vreme naplati svoja potraživanja.

U prvoj polovini godine, ukupni dugovi za poreze i doprinose dostigli su 700 milijardi dinara. Čak dve trećine tog duga su kamate.

Po važećem zakonu, posle 10 godina može da zastari i glavnica duga, ako vlada donese takvu odluku. To važi za poreze, dok dugovi za penzijske i zdravstvene doprinose ne mogu da zastare.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво