Rešavanje balasta starih dugova

Najavljeni otpis poreskih kamata pomoći će ne samo dužnicima, već i onima koji sa njima posluju, kažu ekonomisti. Privrednici koji su bili najglasniji u kritikama otpisa kamata, sada kažu da bi sa otpisom trebalo krenuti i pre Zakona o skraćenju rokova plaćanja.

U paketu sa budžetom za sledeću godinu, Ministarstvo finansija najavljuje i dva zakona, ključna za likvidnost privrede, Zakon o skraćenju rokova plaćanja koji sprečava gomilanje dugova, i Zakon o otpisu kamata koji će rešavati stara dugovanja. U tom procesu, država bi kraćim rokom plaćanja i oprostom poreskih kamata učinila prvi korak.

Iako nije prvi put da država privrednicima nudi otpis poreskih kamata, ovoga puta uslovi su povoljniji, pa bi i rezultat trebalo da bude bolji. Nagomilanih kamata, velike firme mogle bi da se reše za godinu, a male za dve godine. Najavljuje se i da će računi preduzeća u blokadi privremeno biti odblokirani.

"Ko bude redovno plaćao tekuće poreze moći će da računa da mu se na kraju procesa potpuno otpišu zatezne kamate, a da se glavni dug reprogramira na dve godine, bez onih mera obezbeđenja po zakonu o poreskom postupku", kaže Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede.

To znači da bi glavnicu duga, firme mogle da vraćaju na rate, bez davanja hipoteke. Privrednici koji su bili najglasniji u kritikama otpisa kamata, jer se tako u neravnopravan položaj dovode oni koji su redovno plaćali, sada kažu da bi sa otpisom trebalo krenuti i pre Zakona o skraćenju rokova plaćanja.

"Mora se odrediti grejs period u kojem bi se išlo na izmirenje dugova državi, koja bi otpisala kamatu, moraju privrednici uraditi prelamanje dugova između sebe i sa državom, multilateralnu kompenzaciju, pa tek onda ući u rigidnu primenu zakona", kaže Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih prduzeća.

Otpis kamata neće pomoći samo onima koji duguju, već i onima koji sa njima posluju, ocenjuju ekonomisti.

Ekonomista Mališa Đukić kaže da sa stanovišta pravičnosti treba imati u vidu da je veliki broj malih preduzeća, odnosno preduzetnika bio sprečen da ispunjava poreske obaveze zbog nemogućnosti da na vreme naplati svoja potraživanja.

U prvoj polovini godine, ukupni dugovi za poreze i doprinose dostigli su 700 milijardi dinara. Čak dve trećine tog duga su kamate.

Po važećem zakonu, posle 10 godina može da zastari i glavnica duga, ako vlada donese takvu odluku. To važi za poreze, dok dugovi za penzijske i zdravstvene doprinose ne mogu da zastare.

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 28. nov 2012, 01:13) - anonymous [neregistrovani]

kamata na kamatu

A sta ako je u osnovnom dugu sadrzana kamata
na kamatu...pa opet kamata!?

(četvrtak, 22. nov 2012, 20:55) - Miroslav [neregistrovani]

Решавање баласта старих дугова

Neki ovde bas lupetaju: Izdavanje opomene od strane Poreske uprave za plaćanje poreskog duga, predstavlja radnju Poreske uprave preduzetu protiv poreskog dužnika u cilju naplate poreza i sporednih poreskih davanja, kojom se prekida zastarelost, ukoliko je ta radnja preduzeta od 8.7.2007. godine - pravo Poreske uprave na naplatu poreza i sporednih poreskih davanja zastareva za pet godina počev od prvog dana naredne godine od godine u kojoj je došlo do prekida zastarelosti.

Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-00548/2011-04 od 28.6.2011. godine

(ponedeljak, 05. nov 2012, 13:14) - anonymous [neregistrovani]

citaj sta novinar pise

ovde nije govoreno o tome sta stranka moye da uradi posle 5 godina vec sta dryava moye da uradi posle deset godine. Svojom odlukom moye da oprosti, otpise celokupan dug. Tako da primedba na racun novinara nije opravdana.

(ponedeljak, 05. nov 2012, 11:00) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

Ne razumem zasto su redovne platise ovoliko protiv otpisa kamate??

Poreskim duznicima otpisace se samo kamata i to pod uslovom da plate glavnicu, tako da nisu u nista boljem polozaju nego redovne platise. Svi smo svedoci u kakvom vremenu zivimo i kako tesko podmirujemo obaveze prema drzavi, pa ako se nekom nagomilao dug i nije bio u stanju da ga izmiri, zasto mu ne pomoci da to nekako podmiri?! Dobro i drzavi i poreskom duzniku.

(ponedeljak, 05. nov 2012, 08:41) - Radojica [neregistrovani]

platiše poreza u neravnopravan položaj

Poreski dužnici nisu svi privrednici, već odeređena grupa koja je bila zatićena političkim ili nekim drugim interesima a sada lobira da se ti dugovi otpišu. Otpisom se privrednici dovode u neravnopravan položaj i treba da se svi pitaju zašto uopšte poštuju zakon i izvršavaju svoje obaveze, zašto i oni nebi mogli da na račun poreza i doprinosa povećavaju svoj kapital.

(ponedeljak, 05. nov 2012, 08:23) - Wally [neregistrovani]

nestručni novinar

Svi porezi,osim na PIO,zastarevaju nakon 5 godina ako nisu preduzete pravne radnje koje prekidaju zastarevanje (OPOMENA nije pravna radnja i ne prekida zastarevanje).Zastarevanje ne nastupa automatski,već se stranka treba pismeno pozvati na zastarelost.Nakon 10 godina nastupa apsolutna zastarelost bez ikakve odluke Vlade.

(ponedeljak, 05. nov 2012, 07:57) - bezimena [neregistrovani]

Gordijev cvor

Najavljene mere ce delom doprineti da se smanji pritisak na likvidnost. Kako je doslo do toga da je drzava istovremeno i veliki duznik, ali i veliki poverilac (kroz obaveze po osnovu poreza i doprinosa, obaveze prema raznim javnim preduzecima...) zasto se ne bi sprovelo nekoliko krugova opste multilateralne kompenzacije, uz nadzor postupka od strane NBS, sto bi dodatno skinulo pritisak sa tekuce likvidnosti svih ucesnika u privrednim procesima u citavoj Srbiji?

(ponedeljak, 05. nov 2012, 07:12) - anonymous [neregistrovani]

Kao i uvek....

... oni koji placaju na vreme i ne duguju, ispadaju budale.

(ponedeljak, 05. nov 2012, 01:18) - Radojica [neregistrovani]

Nepravda prema redovnim platišama

Svi redovni platiše sada se pitaju zašto su plaćali porez i doprinose. Otpis kamata je destimulativni potez iznuđen uticajem moćnika. Otpisom i ova Vlada pokazuje svoju slabost da vlada.

(nedelja, 04. nov 2012, 23:00) - anonymous [neregistrovani]

vrzino kolo

Nesto mora da se uradi ali sta prvo, otpis ili kraci rokovi, ali rokovi ne mogu da cekaju otpis kamata posle godine, odnosno dve redovnog placanja, poreza i doprinosa i da u kracem roku isplatimo dobavljace.Sve je to lepo ali fali gomila para??????????