Читај ми!

Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji – besedom poručuje: Program SPC i patrijarha mir i samo mir

Patrijarh srpski Porfirije ustoličen je u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih u Pećkoj patrijaršiji, na Kosovu i Metohiji. Čin hirotonisanja održan je na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, uz sasluženje više arhijereja SPC. Mir je deo Božjeg promisla za čovečanstvo i celokupni stvoreni svet, mir koji je dar Božji siguran je i jedini nepokolebljiv, poručio je patrijarh u besedi posle ustoličenja.

Извештај Андрије Игића

Патријарх Порфирије: Чувајмо једни друге, жеља за миром сагласна је са основним начелима наше вере

Патријарх Порфирије рекао је у беседи после устоличења у трон архиепископа пећких и патријараха српских, у обраћању архијерејима, окупљенима и народу, да је мноштво разлога због којих смо овде дошли, али да је један једини најважнији, а тај главни разлог данас је прослава Покрова Пресвете Богородице и света литургија, која је и икона и присуство царства Божјега.

"Изнова, схватамо, разумемо и подсећамо се да смо народ Божји, да Богу припадамо и да његов благослов спасења имамо, да смо у заједници са свима светима, да имамо дом очев, Цркву нашу, али и да истовремено припадамо и својим породицама и свом народу, и друштву у којем живимо, али и заједници свих народа света", поручио је патријарх.

Позвао је на молитву за све људе, нашу браћу и сестре, за све наше сународнике, али и за све оне са којима живимо овде на овим просторима, укључујући и пре свих браћу Албанце.

"Да градимо заједно мир као што су градиле српске породице заједно са албанским породицама", рекао је патријарх и напоменуо да су Албанци, без обзира што су били муслимани, или баш због тога што су били муслимани и искрено верујући људи - знали за моћ молитве.

Знали су, каже, да се у православним светињама моли и за њих и за њихову децу, и да Бог као апсолутна љубав, као љубав по својој суштини, не гледа на то ко је ко, да су сви Божја деца.

"Желео сам браћо и сестре да ово одмах на почетку нагласим, да подвучем, да снажно истакнем, да сви знају да нико не би накнадно приписивао српској цркви нешто друго, да не би учитавали други и другачији програм српскога патријарха, програм који је различит од заповести Божјих, од јеванђеља Христовог", напоменуо је патријарх.

Програм Српске православне цркве, истакао је, јесте мир, и то прво са онима који су нам најближи.

"Програм наше Цркве и програм и овога патријарха јесте мир и само мир, и то прво помирење, праштање и мир са онима који су нам најближи, са онима који нам је први сусед, мир као једина могућност опстанка и наше и њихове деце", поручио је патријарх.

Са овог светог места, како је истакао, поручујемо и Србима и Албанцима и свима који живе на овим просторима - препознајемо Бога и чувајмо једни друге, јер жеља за миром сагласна је са основним начелима наше вере. "Мир је део Божјег промисла за човечанство и целокупни створени свет, мир који је дар Божји сигуран је и једини непоколебљив. Он је истовремено и унутрашњи и наш лични мир, али и спољашњи мир са свим људима и са свим створењима", поручио је патријарх.

"Због тог мира и служимо свету литургију, јер то је оно што Господ од нас очекује, али и његова Мати коју данас прослављамо", поручио је патријарх.

Истиче да то од нас очекују и наши преци и претходници и додаје да је пећки трон најближи престо Богу који је наш народ саградио.

"Зато је Пећка патријаршија наша најсигурнија кућа, а и ако смо и далеко од ње, не смемо је заборавити, јер одавде долази благослов Божји, Светог Саве, а тај благослов чува све наше светиње на КиМ, чува Цркву и српски православни народ да опстане у свом дому јер је Косово и Метохија дом српског православног народа. Овде смо се родили за Христа, овде на КиМ смо видели светлост истиниту, стекли веру истиниту Тројици нераздељивој", рекао је патријарх.

Истиче да пећки трон најбоље чувају монахиње у том манастиру, али и други монаси у јужној покрајини и наглашава да српски православни народ који живи на КиМ је тај који уздиже пећки трон највише што се може узнети.

"Наша међусобна подршка и наше заједничке молитве део су наше нераскидиве заједнице која је изнад сваке идеологије, изнад сваке политике и зато браћо и сестре, сабрани овде у Пећкој патријаршији најбоље што можемо је да се молимо Пресветој Богородици да нас заступа код Господа да нам он подари мир и разумевање, мир у нашим срцима, мир у породицама, у друштвима, у народу, међу суседима, наш мир заједно са њима и мир изнад свега", рекао је патријарх.

Опширније Краће

Патријарх Порфирије уведен у трон патријарха српског

Патријарх Порфирије устоличен је у Пећкој патријаршији, а у древни свети трон архиепископа пећких и патријараха српских увели су га најстарији архијереји - митрополит дабробосански Хризостом и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Митрополити су уручили патријарху симболе патријарха - панагију, односно икону коју епископ носи на прсима, а на којој је представљена Богородица са малим Христом на рукама, док је на другој страни Исус Христ или Света Тројица у виду три анђела, затим жезал - штап и свечану одежду - зелену мантију.

Увођење у трон пратили су повици присутних "аксиос" (достојан). 

Опширније Краће

Грамата о устоличењу патријарха Порфирија

Епископ зворничко-тузлански Фотије, члан Синода СПЦ, чита грамату о устоличењу патријарха Порфирија.

Причешће архијереја и верника

Епископи, предвођени патријархом Порфиријем, примили су свету тајну причешћа, евхаристију, након чега је почело причешће окупљених верника.

Након причешћа, уследиће замолна молитва, а затим ће архијереји изаћи и почети свечани чин устоличења, рекао је ђакон Будимир Кокотовић.

Патријарх уведен у престо на олтару

Чин устоличења почиње у првом делу литургије када два по чину најстарија архијереја уводе патријарха у престо на олтару, објаснио је за РТС ђакон Будимир Кокотовић.

"Након завршетка, то јест, на крају свете архијерејске литургије, увешће га у дрвени трон пећких патријараха у којем су седели сви архиепископи и патријарси, од Арсенија Сремца који је пренео седиште у Пећку патријаршију до њеног укидања", истакао је Кокотовић.

Напоменуо је да ће му се тада предати панагија Срба светитеља, која је израђена у Паризу по налогу краља Александра и краљевске владе, након чега ће патријарх изнети прву беседу са пећког трона.

Опширније Краће

Почела литургија у Пећкој патријаршији

Света архијерејска литургија, којом почиње чин устоличења патријарха српског Порфирија, одржава се у Пећкој патријаршији.

РТС преноси литургију на Првом програму.

Пристижу и представници Кфора

У Пећку патријаршију пристигли су и представници Кфора.

Архимандрит Иларион и именовани епископ новобрдски каже да чин устоличења говори о континуитету једног од основних стожера идентитета нашег народа на овим просторима, а то је СПЦ. И због тог континуитета је ово велики дан, јер показује да он сеже дубоко у древност.

Пећка Патријаршија је, како каже, српски Сион јер је Свети Сава желео да Пећка патријаршија буде светионик за све цркве под њеном јурисдикцијом од добијања аутокефалности 1219. године.

Опширније Краће

Устоличењем патријарха Порфирија у манастиру Пећка патријаршија биће и симболично заокружен процес интронизације новог првојерарха Српске православне цркве.

Протојереј ставрофор доктор Владимир Вукашиновић, професор Православног богословског факултета, рекао је за РТС да устоличење патријарха у Пећкој патријаршији има историјски и симболички значај којим се показује црквени континуитет.

Све спремно за чин устоличења 46. патријарха

Патријарх Порфирије је од прексиноћ на Косову и Метохији и у Пећкој патријаршији и све је спрeмно за сам чин устоличења на трон патријарха српских.

Други је пут од сукоба 1999. године и то није утицало упркос свим недаћама које од тада има и српски народ и СПЦ који заједно успевају да се очувају на КиМ. Очувана је и Пећка патријаршија која осам векова чува свештени трон у који се уводе наследници Светог Саве.

После васпостављања јединства СПЦ 1920. године настављена је традиција устоличења у пећки трон од добијања аутокефалности 1219. године.

Овде је пре 12 година устоличен и покојни патријарх Иринеј.

У Пећкој патријаршији дaнас се очекује већи број верника, а служби ће присуствовати више архирејеа након чега ће уследити сам чин устоличења. 

Полиција је успоставила посебне мере око самог манастира и његових прилаза. 

Иако медији на албанском језику штуро извештавају о овом догађају да власти у Приштини нису имуне на овај догађај, како јавља извештач РТС-а, показује и то да великом броју званичника из централне Србије није дозвољен долазак.

Uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Porfirije služio je svetu liturgiju tokom koje je obavljen svečani čin njegovog ustoličenja u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih.

Ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji prisustvovao je veliki broj vernika, a posebne jedinice kosovske policije zadužene za bezbednost manastira i crkava na Kosmetu pojačale su mere oko samog manastira i njegovih prilaza.

Patrijarh srpski Porfirije je 57. poglavar Srpske pravoslavne crkve, a 46. patrijarh. Izabran je u februaru prošle godine i ubrzo nakon toga ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Budući da, osim titule poglavara srpskog, nosi i titulu mitropolita Beogradsko-karlovačkog i arhiepiskopa Pećkog, on se ustoličuje i u Pećkoj patrijaršiji. Međutim, ovo ustoličenje je odlagano pre svega zbog pandemije koronavirusa.

Sedmo ustoličenje nakon ujedinjenja

Patrijarh Porfirije je sedmi patrijarh koji je ustoličen u Pećkoj patrijaršiji nakon ponovnog ujedinjenja SPC, odnosno nakon 1920. godine, i drugi patrijarh ustoličen posle sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Pre njega, 2010. godine, tu je ustoličen i patrijarh Irinej.

To znači da ustoličenje nije prekidano ni nakon sveukupnih promena na Kosmetu, koje su se negativno odrazile i na srpski narod i na Srpsku pravoslavnu crkvu. Crkva je sa svojim narodom uspela da se očuva na KiM, a očuvana je i Pećka patrijaršija.

Očuvana svesrpska svetinja

Osam vekova svesrpska i pravoslavna drevna svetinja manastir Pećka patrijaršija pod svojim svodovima čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa kojeg arhiepiskopi i patrijarsi upravljaju brodom Hristove crkve u granicama svoje kanonske jurisdikcije.

Nakon uspostavljanja jedinstva SPC 1920. godine obnovljena je i tradicija ustoličenja u pećki tron, od dobijanja autokefalnosti 1219. do današnjih dana.

Inače, ustoličenju patrijarha Porfirija trebalo je da prisustvuju i ministar Nenad Popović i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, kojima predstavnici privremenih institucija juče nisu dozvolili ulazak na teritoriju Kosova i Metohije

Pre dva dana je i direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću zabranjena poseta južnoj pokrajini i prisustvo ustoličenju patrijarha.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво