Читај ми!

Шта представља и каква је симболика чина устоличења патријарха

Патријарх српски Порфирије биће свечано устоличен у древном седишту поглавара Српске православне цркве - манастиру Пећка патријаршија. Овим чином биће и симболично заокружен процес интронизације новог првојерарха Српске православне цркве. Протојереј ставрофор доктор Владимир Вукашиновић, професор Православног богословског факултета, рекао је да устоличење патријарха у Пећкој патријаршији има историјски и симболички значај којим се показује црквени континуитет.

Протојереј ставрофор др Владимир Вукашиновић, професор Православног богословског факултета, рекао је да се сва постављења поглавара цркве састоје из конститутивних елемената – избор, служење литургије на којој изабрани поглавар заузима прво место међу осталим архијерејима, увођење у трон и акламација, прихватање од стране народа.

"Ако гледамо историјски развој црквеног живота, видећемо да се увек тако чинило. Ми ћемо у житијама наших средњовековних архиепископа и патријараха, увек видети да је увођење у трон оно што је један од саставних и битних делова", навео је Вукашиновић.

Објаснио је да је увођење у трон, односно интронизација или устоличење, историјска ствар.

"Када погледате уназад, у првим вековима живота цркве, нису постојале одежде, није постојала одежда ни мантије, није постојала богослужбена одећа којом се распознаје ко је ког чина, али како се знало ко је епископ цркве или поглавар - тако што је једино он могао да седи на одређеном трону или престолу", навео је професор Вукашиновић и додао да је трон ознака црквеног поглавара.

Истакао је да је његов трон у Београду, а да устоличење у Пећкој патријаршији има историјски и симболички значај којим се показује црквени континуитет.

"То се види из титуле патријархове. Он је патријарх српски, али и архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски. Он има два трона, реални, функционални који се налази у Београду и историјски, симболички, свечани, важни", истакао је Вукашиновић.

Објаснио је да је наследник Светог Саве, Арсеније Сремац, пребацио центар живота наше цркве из Жиче у Пећ, пошто је Жича била на незгодном месту у географском смислу и стално је била изложена нападима.

"За нас данас, симболички значај тог простора је шири. И због ове специфичне политичке ситуације у којој се налазимо, и због тога што је Косово за нас један, не само географски, него и идентитетски простор. Данас су емоције помешане и све су лепе. Ово је значајан датум, не само за нас, представнике српске цркве, него за сав народ Божији у Србији, за све добронамерне људе и на Косову. То није само ствар српска. И народ албански који тамо живи и који се сложио са овим догађајем, показује нам у другачијем светлу од онога како га ми редовно гледамо", рекао је Вукашиновић.

За устоличење је изабран данашњи празник, Покров Пресвете Богородице, пошто је реч о слави једне од четири цркве у манастиру Пећка патријаршија.

Вукашиновић је објаснио да се увођење у дрвени престо Пећке патријаршије поново обавља од обнове аутокефалности и самосталности Српске православне цркве и да је и у Пећкој патријаршији први био устоличен патријарх Гаврило, након чега су сви поглавари наше цркве били устоличавани и у Београду и у Пећкој патријаршији. 

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво