Читај ми!

Петковићу поново забрањена посета КиМ

Директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу власти привремених институција у Приштини забраниле су да посети покрајину и присуствује устоличењу патријарха Порфирија у Пећкој Патријаршији. Ово је најскандалознија забрана до сада, каже Петар Петковић.

То је десети пут да власти у Приштини на челу са Аљбином Куртијем демонстрирају силу и самовољу и забрањују Петковићу да посети јужну српску покрајину, наводи се у саопштењу.

Реч је, истиче Канцеларија за КиМ, о бруталном кршењу споразума, како оног и слободи кретања, тако и споразума о званичним посетама којим се предвиђа поједностављена процедура за посету КиМ главног преговарача за дијалог са Приштином.

Канцеларија за КиМ истиче да је Петковић уредно, поштујући апсолутно све постигнуте споразуме и договоре, најавио своју посету и присуство на слави манастира Пећка Патријаршија - Покров Пресвете Богородице, када ће у трон архиепископа пећких бити уведен патријарх Порфирије, што је од непроцењивог значаја за верујући српски народ на Косову и Метохији.

Пре тога, Петковић је у четвртак планирао да у Горњем Кусцу присуствује манифестацији "Моравски дани".

Међутим, власти у Приштини јутрос су забраниле посету Петковићу и тиме погазиле све договоре и споразуме и показале да за њих ни европске тековине, ни постигнути договори, ни процес нормализације односа немају апсолутно никакакав значај, већ се само залажу за кризе и тензије.

Петковић: Најскандалознија забрана уласка на КиМ до сада

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да је ова забрана најскандалознија, зато што је разлог његове посете присуство на слави Покрова Свете Богородице у Пећкој патријаршији и на устоличењу патријарха Порфирија.

Петковић је рекао да се у мејлу из Приштине у којем му се забрањује улазак на КиМ не наводи ни један разлог забране, те да је реч о, како је оценио, чистој самовољи Аљбина Куртија који на тај начин покушава да му забрани не само слободу кретања већ задире и у његово право на верске слободе.

"Неће Аљбин Курти успети да спречи да изабрани српски народ буде присутан у Пећкој патријаршији и достојанствено дочека свога патријарха. Нити ће Аљбин Курти покушати да дестабилизује ситуацију на КиМ и тиме доведе у питање сам чин устоличења, јер поруке патријарха српског, као и све наше поруке су поруке мира и суживота и у правцу нормализације односа Београда и Приштине, а једини који покушава да ремети мир и доведе у питање опстанак српског народа на КиМ јесте Аљбин Курти", поручио је Петковић.

Петковић је у изјави за Танјуг и ТВ Мост оценио да није наведен разлог забране да не би написали да му забрањују одлазак на литургију.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво