Читај ми!

Mala Gospojina obeležena u više sredina na KiM

Mala Gospojina obeležena je u Gračanici na KiM, svetom liturgijom u istoimenom manastiru, litijama glavnom ulicom i rezanjem slavskog kolača ispred sedišta lokalne samouprave.

Predsednica opštine Ljiljana Šubarić je nakon rezanja slavskog kolača rekla da je poseban dan za sve građane jer lokalna administracija u Gračanici danas slavi dan kada je formiran jedan od stubova srpskog opstanka.

"Danas slave svi naši građani, sve naše škole, vrtići, Domovi zdravlja, sva naša deca... Dragi sugrađani, danas svi zajedno upućujemo molitve našoj majci Božjoj da nas sačuva i sabere u svojoj ljubavi, veri i nadi u spasenje", poručila je Šubarić.

Više stotina vernika okupilo se na liturgiji i litiji nakon nje. Liturgiju je služio vikarni episkop novobrdski Ilarion sa sveštenstvom, rekavši u besedi okupljenima da je Bogorodica Marija, naša majka i zastupnica.

"Došla su vremena kada je pitanje da li možemo ljudskim sredstvima da se odbranimo, i ovo što mi ovde stojimo i postojimo je čudo Božije. Naš opstanak na prostoru Kosova i Metohije je svojevrsno čudo Božje i tu se vidi kolika je upornost crkve. Zapravo to je ta tiha borba koja je postojana na nevidiljivim nitima uz pomoć koje gradimo bedeme, zato i Gračanica stoji postojano kao Dečani, Devič, Draganac, zato što postoji nevidljiva sila Božija ljudskom oku", poručio je vladika Ilarion.

Među okupljenima u Gračanici, na liturgiji i drugim događanjima bili su predstavnici Srpske liste, Privremenog organa opštine Priština, politički predstavnici iz Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Subotice.

Obeležavanje Dana opštine biće nastavljeno u poslepodnevnim časovima Svečanom akademijom, na kojoj će, između ostalog biti dodeljene opštinske zahvalnice.

Na Kosovu i Metohiji Mala Gospojina oebležena je i u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu i Planjanu kod Prizrena.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво