Читај ми!

Visoki Dečani: Poseta diplomata za očuvanje kulturne baštine i sloboda svih zajednica

Poseta diplomata iz više od 20 zemalja manastiru Visoki Dečani značajna je podrška očuvanju duhovne i kulturne baštine i poštovanju vladavine prava i sloboda za sve zajednice na Kosovu i Metohiji, ocenili su predstavnici srednjovekovnog manastira.

Bratstvo manastira Visoki Dečani zahvalilo je međunarodnim predstavnicima na svesrdnoj podršci, koja je posebno važna za očuvanje baštine SPC na Kosovu i Metohiji.

"Manastir Visoki Dečani, kao i sve ostale svetinje SPC na Kosovu i Metohiji, od kojih su četiri na listi svetske kulturne baštine UNESKO, ostaje širom otvoren za sve ljude dobre volje", navedeno je u saopštenju nakon jučerašnje posete diplomata.

Zemlje Kvinte podsetile su prošle nedelje da je ustavni sud u Prištini u maju 2016. potvrdio vlasništvo manastira Dečani nad hektarima zemljišta, te da odluka Ustavnog suda još uvek nije sprovedena uprkos ovoj zakonitoj odluci i zahtevima da se sprovede.

"Sprovođenje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa su obaveze svih demokratski izabranih vlada. Oni su takođe neophodni preduslovi za demokratsku konsolidaciju Kosova i njegovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije", poručili su iz ambasada pet zapadnih zemalja.

"Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država ujedinjeni su u podršci demokratskoj i evropskoj budućnosti Kosova. Stoga, ponovo pozivamo Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja, u potpunosti izvrši zakonit upis zemljišta manastira Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda", navedeno je u saopštenju Kvinte.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара