Читај ми!

Ambasador Izraela u Srbiji: Holokaust je za sve nas pre svega lična priča

Sutra se obeležava 77 godina od oslobođenja logora smrti Aušvic-Birkenau u Poljskoj, zbog čega je 27. januar proglašen za Međunarodni dan sećanja na Holokaust. Za svaku porodicu u Izraelu Holokaust je pre svega lična priča, rekao je za RTS ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odobrila je pre šest dana rezoluciju kojom se osuđuje svako poricanje Holokausta i pozivaju sve nacije da preduzmu aktivne mere u borbi protiv antisemitizma. Rezolucija je odobrena konsenzusom, bez glasanja.

"Kada je reč o Izraelu, mi Dan sećanja obeležavamo u aprilu, kao dan ustanka u Varšavskom getu. Obeležava se od 2005. godine i to je tema koja ne sme da se zaboravi jer je sećanje na Holokaust veoma važno", rekao je u razgovoru za RTS ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan.

Ambasador Vilan kaže da je za svakog Izraelca Holokaust pre svega lična priča.

"Za mene, a pre svega za generaciju mojih roditelja, to je veoma lično jer je malo ko imao preživele babe i dede. U Izraelu, ali i u celom svetu, sve je manje i manje onih koji su preživeli Holokaust i zbog toga je važno da se sećamo njihovih priča. To je izazov ne samo za Izrael već i za celo čovečanstvo. Zbog toga ćemo pokušati da kroz kampanju 'Moja priča, tvoja priča' približimo to mlađim generacijama i da se preko društvenih mreža povežu mladi i oni koji su preživeli Holokaust", objašnjava ambasador Izraela. 

Obrazovanje je veoma bitno, ističe ambasador Izraela, i u svakoj zemlji je važno da se Holokaust ne uzima zdravo za gotovo. Oni koji pokušavaju da poreknu Holokaust, čine to iz neznanja i zato je obrazovanje bitno.

U jednom trenutku je izgledalo da je Izrael, zbog visokog procenta vakcinisanih, izašao iz pandemije.

Sada je situacija u Izraelu ipak složena i u jednom danu smo imali 76.000 zaraženih. Imamo preko 9.000 hospitalizovanih. Kod nas je vrhunac pandemije, ali se nadam oštrom padu posle toga.

Ove godine obeležava se 30 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Izraela. Međusobno prijateljstvo je istkano tokom Drugog svetskog rata, kada su brojne porodice na teritoriji Srbije kao i bivše Jugoslavije pomagale i skrivale Jevreje, i za to su primili priznanje od Izraela.

Srbija čuva sećanje na Holokaust i izgradnjom Memorijalnog kompleksa na mestu gde je nekada bio koncentracioni logor "Zemun". 

"Snažna veza između Srbije i Izraela datira mnogo ranije i ta jaka veza je bitna i za buduće naraštaje. Način na koji se Srbija odnosi prema temi Holokausta ohrabruje i na tome zajedno radimo i veoma je važan jedan ovakav memorijalni kompleks. Veliki broj Srba je dobio priznanje Jad Vašem i ti ljudi zaslužuju najviša odlikovanja i poštovanje, kao i preživeli", naglasio je ambasador Jahel Vilan.

Ambasador je govorio i o političkim odnosima dv zemlje i osvrnuo se na otvoreno kosovsko pitanje.

"Kada je reč o našem priznanju Kosova, naravno da je to uticalo na naše odnose i toga su svi u Izraelu svesni, ali verujem da naši odnosi baziraju na čvrstoj povezanosti pre svega naša dva nasroda, a vlade nekada donose odluke koje nisu popularne. Oblasti kao što je kultura na najbolji način pokazuju duh naših naroda. Slični smo i zbog toga što ni Izrael ni vašu zemlju mediji u svetu često ne prikazuju na pravi način", rekao je ambasador Izraela.

Ekonomski gledano, u Srbiji postoje brojna ulaganja izraelskih firmi, ali, kako kaže ambasador, trebalo bi ih biti i više.

"Nismo ni blizu da ostvarmo pun ekonomski potencijal", istakao je za RTS ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan.

U četvrtak, na Drugom programu Radio-televizije Srbije od 21.30, biće prikazan film "Priča o višnji" o građanima Pirota koji su sačuvali više jevrejske dece tokom 1943. i 1944. godine.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво