Читај ми!

Od dijagnoze do prve terapije protiv raka prođe i 200 dana, kako ubrzati lečenje

Podaci ukazuju na to da će broj zaraženih koronavirusom premašiti broj onkoloških pacijenata, koji zbog epidemije kovida 19 imaju problema sa dijagnostikovanjem i lečenjem raka. U Srbiji godišnje od raka oboli 40.000, a premine gotovo 30.000 ljudi. Visoka smrtnost od malignih bolesti pozicionirala je našu zemlju na drugo mesto u Evropi. Iz tog razloga, Forum pacijenata Srbije je u saradnji sa RTS-om i Udruženjem medikalnih onkologa naše zemlje, pokrenuo nacionalnu kampanju "Nema čekanja". Marko Milovanović predsednik Foruma kaže za RTS da je jedan od načina da se ubrza proces lečenja da onkološki pacijenti na šalterima dobiju brzi prolaz.

Marko Milovanović ističe da je vreme najvažniji resurs kada je u pitanju lečenje onkoloških pacijenata. 

"Svi zdravstveni sistemi i kod nas i u svetu su opterećeni. Veliki broj bolnica je u kovid sistemu. Situacija je bila takva da veliki broj onkološkihh pacijenata, a procenjuje se da oboli od 140.000 do 160.000 ljudi. Ta brojka zapravo nije porasla, što znači da smo izgubili 20.000 onkoloških pacijenata. Nemoguće je da se te bolesti nisu razvile. Imamo podatak da se 30 odsto onkoloških pacijenata u poslednjih godinu dana javilo u terminalnoj fazi, što znači da za njih nije bilo mnogo opcija kada je u pitanju izlečenje", naveo je Milovanović.

Napominje da u komunikaciji sa velikim brojem udruženja pacijenata, došli su do podatka da od prve posete doktoru, pa do prve terapije prođe oko 200 dana.

"Kada čujemo da je neko umro za mesec dana od raka pluća, to nije mesec dana u kome se razboleo, tu je mnogo vremena čekanja, pregleda, laboratorija. Mi smo svesni da doktori rade sve što je u njihovoj moći da se sve ubrza, ali stalno nailaze na usko grlo da se stalno nešto čeka", kazao je Milovanović.

Navodi da shvataju i važnost mnogih drugih bolesti.

"Od 40.000 ljudi koji godišnje oboli 30.000 izgubi bitku. Prevencija i kontrolni pregledi jesu važni, kako bi rak mogao da se uhvati na vreme i na vreme leči", istakao je Milovanović.

Ukazuje da je prva i osnovna stvar u kampanji podizanje svesti kod onkoloških pacijenata, da se izbore sa strahom, da idu na terapije i da oni koji su suspektni idu na terapije.

"Nakon toga želimo da pozovemo doktore na Drugi nacionalni onkološki forum koji organizujemo 16. februara, da vidimo kako da prioritizujemo onkološke pacijente. Mi smo na otvaranju imali i podršku državnog sekretara", kazao je Milovanović.

Na Drugom onkološkom forumu, kaže, ideja je da učestvuju i lekari iz Srpskog lekarskog društva, udruženja pacijenata.

"Nadamo se da ćemo imati i predstavnike države. Jedan od načina da se ubrza proces je da se onkološki pacijenti dobiju brzi prolaz. Da se na njihovim kartonima dobije pečat hitno, da oni kada se pojave na šalteru dobiju preglede što brže moguće", naveo je Milovanović.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво