Читај ми!

U Srbiji sve više rečnih pristana: Ekspanzija nautičkog turizma i ekološki najprihvatljivijeg transporta robe

Srpski rečni teretni transport beleži značajan rast pa je za prvih devet meseci pretovareno 12 miliona tona robe, što je 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine. U toku je poboljšanje vodne infrastrukture, a pre svega proširenja kapaciteta, luka, marina i pristaništa.

Rečni saobraćaj u Evropi je u ekspanziji i na taj vid transporta se i tekako računa. I Srbija ima strategiju razvoja rečnog saobraćaja koji je važan kako zbog rasterećenja teretnog saobraćaja u gradskim sredinama tako i iz ekoloških razloga jer se na taj način smanjuje zagađenje.

Ksenija Hajduković iz Agencije za upravljanje lukama kaže da je zbog pandemije koronavirusa prošle godine smanjen putnički saobraćaj na rekama ali da ona nije mnogo uticala na tertni saobraćaj i da je 2020. godine pretovareno pet odsto više nego 2019. Godine.

Najčešće pretovareni teret je šljunak, pesak i kameni agregati, zatim ugalj, pšenice, nafta, naftni derivati i rude.

Srpski rečni teretni transport beleži značajan rast pa je za prvih devet meseci pretovareno 12 miliona tona robe, što je 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine. U toku je poboljšanje vodne infrastrukture a pre svega proširenja kapaciteta, luka, marina i pristaništa.

Marine su značajan sektor nautičkog turizma. Studija je izdvojila devet lokacija koje imaju najviše potencijala za razvoj, dve su u Beogradu - na Čukarici i Zemunu, zatim u Velikom Gradištu i Golupcu.

Vlada Srbije na inicijativu Agencije proglasila prva lučka područja za marine i to u Golušcu i Kladovu a uskoro počinje investicija u golubačku marinu.

"Trentno imamo 6 međunarodnih putnička pristaništa i to pored Beograda i Novog Sada imamo u Donjem Milanovcu, Smederevu, Kladovu, Golušcu a radi se i na dva nova saobraćajna pristana u Zemunu i Kostolcu koji treba da budu otvoreni sledeće godine", rekla je Hajdukovićeva.

Cilj EU u narednom periodu je da se više koristi rečni saobraćaj, pre svega teretni, imajući u vidu da je on i ekološki najprihvatljiviji a Srbija prati te trendove.

"Projekat "Probudi Dunav" je je namenjen promociji nautičkog turizma u našoj zemlji i povezivanje 11 gradova ili mesta koji leže na Dunavu i tokom trajanja projekta otvorili smo tri nova pristaništa i to u Smederevu, Kladovu i Golubcu i napravili smo brošuru sa mapom otvorenih i planiranih međunarodnih putničkih pristaništa na Dunavo što sve ide u cilju promovisanja nautičkog turizma", rekla je za RTS Ksenija Hajduković iz Agencije za upravljanje lukama.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи