Читај ми!

Većina radnika "Linglonga" iz Vijetnama u štrajku, deo nastavlja sa radom

Deo vijetnamskih radnika angažovanih na gradnji fabrike guma "Linglong" u Zrenjaninu nastavio je da štrajkuje čekajući smeštaj i shodno rešenju inspekcijskih organa izmeštanje na drugu lokaciju.

I pored preporuke republičkog Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja radnici iz Vijetnama angažovani na gradilištu fabrike guma "Linglong" u Zrenjaninu nisu izmešteni na drugu lokaciju.

Nakon jučerašnje obustave rada u znak solidarnosti sa kolegom uzbunjivačem koji je alarmirao medije i zbog toga dobio otkaz, deo njih nastavio je sa radom, a većina nastavlja sa štrajkom.

"I dalje nam nisu vraćeni pasoši, imamo fotokopije viza i nikakva druga dokumenta. Poslodavac uvek nalazi razloge da nam ne isplati punu zaradu i ja sam sa kolegama bio samo jednom u prilici da kući u Vijetnam pošaljem novac. Mi smo podizali bankarske kredite za novac kojim je plaćen put do Srbije, a sada ne znamo šta nas sutra čeka", rekao je Ngjen Van Tri, radnik iz Vijetnama.

Ngjen San Loj, radnik "Linglonga" zahvalio se dobrim ljudima koji im donose odeću i obuću, ali to, kaže, ne popravlja situaciju njihovog smeštaja.

"Ja sam bio bolestan, nisam mogao do lekara, iz svog džepa sam platio lekove, a poslodavac mi zbog toga nije isplatio celu mesečnu platu. Jako je loše stanje i očekujemo pomoć", priča Ngjen San Loj.

Nevladin sektor i humanitarne organizacije nastavljaju sa dopremanjem hrane, zimske garderobe i obuće ugroženim vijetnamskim radnicima.

"Oni su bosonogi, nespremljeni za predstojeću zimsku sezonu. Mi smo u saradnji sa Zrenjaninskom socijalnim forumom organizovali humanitarnu pomoć, tu je 'Solidarna kuhinja'. Prosto, da ljudi imaju hranu, neku prvu pomoć u obući, odeći, čarapama, da bi mogli na neki način dok su još ovde mogli da se ugreju i žive malo normalnije", napominje Miša Živanov iz NVO "Zrenjaninska akcija".

Zbog loših uslova života radnika koji rade na izgradnji fabrike "Linglong" nekoliko nevladinih i humanitarnih organizacija je državnim institucijama uputilo zvaničnu prijavu zbog radne eksploatacije i potencijalne trgovine ljudima.

Ministrastvo za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije izdalo je saopštenje u kom se navodi da je od juna do novemba ove godine izvršeno 18 redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora, pri čemu je uočeno nekoliko nepravilnosti uz izdata rešenja o sankcionisanju poslodavca po pitanju bezbednosti i uslova rada.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво