Читај ми!

Активисти против Линглонга – различито виђење услова живота вијетнамских радника у Зрењанину

Због лоших услова живота радника који раде на изградњи фабрике "Линглонг" у Зрењанину неколико невладиних и хуманитарних организација је државним институцијама упутило званичну пријаву због радне експлоатације и потенцијалне трговине људима. Министарство рада наводи да је тим поводом извршен ванредни инспекцијски надзор.

Око 500 радника из Вијетнама смештено је у импровизованом насељу у близини градилишта "Линглонга" у Зрењанину у пренатрпаним баракама и крајње нехуманим условима, како коментаришу новинари и активисти који су имали прилике да виде где су смештени.

Ивана Гордић Перц, из Војвођанског истраживачко-аналитичког центра, описује животне услове у баракама као "одвратне".

"Нема воде, шири се смрад. У низу су кухиња, тоалет, купатило, који су од земље подигнути 20, 30 центиметара. Канализације нема, па се та вода слива. Било би ме срамота да сам на месту послодавца", додаје она.

Тара Рукеци из Зрењанинског социјалног форума сматра да радници из Вијетнама живе у условима недостојним човека.

Немају обезбеђено грејање, немају довољно хране. Смрзавају се, хигијенски услови су лоши, наводи Рукецијева.

Менаџмент Линглонга: Медији објављују неистине, радници имају основне животне услове

Снимање и разговор са радницима екипи РТС-а нису дозволили представници компаније "Линглонг". Нису хтели да се представе, али су имали коментар.

Из менаџмента "Линглонга" тврде да је све што је досад објављивано у медијима неистина. Свим запосленима су обезбеђени основни услови за живот. Имају апарате за воду, електричне грејалице, обезбеђени су им одећа и обућа. Ово ни случајно није израбљивање радника, поручују из "Линглонга". 

По речима активиста који су разговарали са радницима, они раде у сменама од девет сати, 26 дана у месецу, а уколико из било ког разлога ово не испуне, нису исплаћени за цео тај месец.

Послодавац радницима од плате одбија трошкове за чизме, рукавице, радно одело и опрему за рад. Пасоши су им до пре два дана били одузети, али они ни сада немају примерак боравишне и радне дозволе.

У Србију су дошли током марта, априла и маја преко агенције из Вијетнама, које су за превоз, прибављање визе и смештаја унапред потраживале од радника две до четири хиљаде америчких долара.

Душан Кокот из Удружења Грађански преокрет пита се како је то могуће да се тако нешто дешава у Европи у 21. веку. "Како је могуће да компанија која води пројекат од националног значаја има право и могућност да суспендује све законе Републике Србије? Потпуно је јасно да су у овом случају сва права погажена", каже Кокот.

Услед лоших услова живота и рада, радници су два пута штрајковали, једном због недостатка хране, а други пут због неисплаћених зарада. Претходних дана представници невладиног сектора су прикупљали помоћ која је данас уручена угроженим радницима из Вијетнама.

Министарство: Градилиште "Линглонга" најконтролисаније у Средњем Банату

У међувремену, поводом пријаве за потенцијалну трговину људима с циљем радне експлоатације, коју је поднела АСТРА, огласило се и надлежно министарство, истичући да је градилиште "Линглонга" најконтролисаније у Средњем Банату.

У саопштењу се наводи да је данас обављен ванредни инспекцијски надзор надлежних служби и органа, пре свега у сарадњи са Канцеларијом за координацију активности за борбу против трговине људима при МУП-у Србије.

Одсек за странце зрењанинске полицијске управе наводи да су ту ангажована 402 Вијетнамца – 367 са визом, а 35 са законитим легалним боравком.

Министарство рада наглашава да је градилиште инвеститора "Линглонга" најконтролисаније у Средњем Банату, када је реч о безбедности на раду, здрављу запослених и радним односима.

Истиче се да су у претходних годину дана донета два решења о уклањању неправилности, односно покретању прекршајног поступка.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво