Читај ми!

Protest advokata i građana ispred Vrhovnog kasacionog suda, predati zahtevi sudijama

Ispred Vrhovnog kasacionog suda protestovali su advokati i građani nezadovoljni pravnim stavom tog suda kojim se smatra da je dozvoljeno da banke naplaćuju troškove obrade kredita. Ističu da se ovakvim postupanjem najviša sudska instanca stavila na stranu ekonomskih interesa poslovno-bankarskih centara moći.

Advokati koji su protestovali ispred Vrhovnog kasacionog suda (VKS) uručili su svoje zahteve sudijama tog suda, a pre samog uručenja došlo je da manje gužve na vratima suda.

Naime, advokat Miroslav Živković pozvao je u jednom trenutku sve okupljene advokate da uđu u sud i pogledaju se, kako je naveo, oči u oči sa sudijama.

Prisutni su krenuli ka vratima gde im je obezbeđenje zabranilo ulaz.

Došlo je do manjeg gurkanja, a nakon pet minuta je dozvoljeno manjoj grupi advokata da uđu i predaju zahtev. Do većih incidenata nije došlo.

Advokati protestuju zbog pravnog stava VKS kojim se smatra da je bankama dozvoljeno da obračunavaju troškove kredita građanima Srbije.

Advokati Miroslav Živković, Marko Milutinović i Nikola Živulović ocenili su da je najnoviji stav Vrhovnog kasacionog suda donet u korist banaka, a na štetu građana tj. klijenata i naveli da je to razlog protesta koji danas organizuju ispred pomenutog suda.

Naveli su da Vrhovni kasacioni sud 20 godina stoji na stanovištu da banke nemaju pravo na naplatu naknade troškova odnosno da ih mogu naplatiti samo ako su stvarno obrazloženi po visini i strukturi, a sada odjednom iznosi suprotan stav.

Prema Živkovićevim rečima, zaduženje Vrhovnog kasacionog suda jeste da ujednačava sudsku praksu, a ovde pošto je praksa sudova bila jedinstvena, nije bilo potrebe da se oglašava.

S druge strane, Udruženje banaka Srbije saopštilo je da najnovijim stavovima Vrhovnog kasacionog suda problem nije konačno rešen, jer treba privesti kraju sve započete parnice, a to je i dalje veliki posao za pravosudni sistem i za svaku od parničnih stranaka.

Ističu da su banke, što se tekućih sporova tiče, iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora ne naplaćuju od druge strane troškove koje su same imale u vezi s vođenjem svakog pojedinačnog spora, kao od strane koja je izgubila spor, već da ti troškovi ostanu na teret banke, kao i da predmeti u kojima je doneta i izvršena presuda protiv banaka, takođe neće biti predmet bilo kakve pravne akcije banaka protiv klijenata.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво