Читај ми!

Vanredna situacija u pet opština i gradova zbog niskog vodostaja Rzava

Zbog nepovoljne hidrološke situacije i izuzetno niskog vodostaja Rzava, proglašena vanredna situacija u Čačku, Arilju, Požegi, Lučanima i Gornjem Milanovcu. Na snazi su nove mere restrikcije.

Nizak nivo Rzava, zbog dužeg sušnog perioda otežao je vodosnabdevanje u Požegi. Zbog toga se pribeglo snabdevanjem tehničkom i vodom za pićem u selima, koja su isključena sa vodovoda.

"Zaista je situacija alarmantna. Mi treba od vodosistema 'Rzav' da imamo više od 140 litara u sekundi, mi trenutno dobijamo 50 litara, što je dovoljno samo za gradsko područje. Sinoć smo imali još jedan kvar na teritoriji grada i danas taj deo grada neće imati vodu za piće, dok se taj kvar ne reši", kaže Đorđe Nikitović, predsednik Opštine Požega.

U Gornjem Milanovcu vanredna situacija, uz pooštravanje režima restrikcija u isporuci vode potrošačima, od koje će biti izuzeti vitalni delovi grada, prvenstveno zbog bolnice.

"Zabranili smo pranje ulica u gradu, zabranili smo pranje automobila,  navodnjavanje travnjaka. Opštinske inspekcije su već poslate na teren da kontrolišu sve. Ovim putem apelujem na Milanovčane da racionalno koriste vodu, da je koriste isključivo za sopstvene potrebe, kako bismo na što lakši način prevazišli ovu situaciju", kaže Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Isključenja će, ističe, biti restriktivna, po jedanaest sati. 

Suša je otežala vodosnabdevanje i u drugim delovima Srbije.

"I mi kao Vlada i cela Evropa da razmišljamo o perspektivi u ovim okolnostima. Problem je dosta širi, mi nemamo strateških problema, imamo trenutnih i lokalnih problema, jer zaista je suša velika, ali rešićemo sve to i stvari držimo pod kontrolom", kaže ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Normalizacija snabdevanja opština sa vodosistema "Rzav" zavisiće od padavina, ali pre svega od racionalne potrošnje dok se ne popravi hidrološka situacija. 

Nizak vodostaj na vodosistemu "Rzav" sa koga se vodom snabdeva oko 250.000 korisnika u pet opština i gradova, još od 3. avgusta uslovio je restrikcije.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво