Низак водостај Рзава - рестрикције у пет општина

Због малог водостаја на водосистему "Рзав" са кога се водом снабдева око 250.000 корисника у пет општина, уводе се рестрикције. У Чачку је забрањено ненаменско трошење воде, уз казне за несавесне потрошаче. У Горњем Милановцу обезбеђене су цистерне са водом за пиће, а наизменично, без воде су две зоне.

Због смањеног дотока воде са Рзава у Горњем Милановцу почеле су рестикције. Са градског водовода славине су суве од 7 до 13, а у другој зони од 15 до 21 сат . Грађани ипак имају разумевања.

"Мало је теже због туширања, наравно личне хигијене, али шта да се ради. Припремим посуде, напуним водом, воду за пиће користим флаширану. У јутарњим сатима устајемо рано да би се средили, окупали, обријали, умили", наводе грађани како се сналазе без воде.

Како из ариљске фабрике воде сада стиже 70 литара у секунди у Горњем Милановцу сопствену производњу подигли су на максимум. Покренули су стару филтер станицу и три бунара.

''У овим тренуцима сам презадовољан својим капацитетима односно пожртвованошћу људи који у овим моментима негде 80 литара у секунди праве из три правца водоснабдевања, будући да Горњи Милановац има пет праваца водоснабдевања'', каже Иван Лазић, директор ЈКП Горњи Милановац.

Проблеме у водоснабдевању условио је низак водостај реке са које се здравом водом за пиће снабдевају житељи града Чачка и општина Ариље, Пожега, Лучани и Горњи Милановац.

''Укупно испоручујемо 550 секундних литара више не можемо јер је хидрологија таква. Имамо пробем са Рзавом значи са самом реком где узимамо воду. Ту морамо оставити биолошки минимум од 700 литара и само можемо практично оно што је вишак од тога убацити у фабрику'', објашњава Зоран Бараћ директор ЈП "Рзав" Ариље.

Испитује се  и узрок велике потрошње узводно од водозахвата у Ариљу, јер се у ноћним сатима региструје нагли пад водостаја.

"Ми имамо информацију да су водотоци другог реда преграђени и да је вода одведена у приватне поседе, тако да смо неколико њих, такође неколико тих инспектора послати на другу страну", каже Предраг Маслар, председник општине Ариље.

У Чачку је забрањено коришћење воде из водовода за поливање паркова, вртова и башта, за прање улица и возила, а најављују се искључења подсистема у појединим месним заједницама.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво