Читај ми!

Direktor IS "Petnica" Nikola Božić podneo ostavku

Dosadašnji direktor "Petnice" Nikola Božić podneo je juče ostavku i Upravni odbor podržao je tu odluku, rekla je za RTS Predsednica UO Istraživačke stanice "Petnica" Tanja Adnađević. Prošle nedelje objavljeno je da je pet bivših polaznica Istraživačke stanice bilo izloženo seksualnom zlostavljanju.

Zarad očuvanja integriteta Istraživačke stanice u Petnici, ali i integriteta dosadašnjeg direktora, direktor Nikola Božić je podneo ostavku, rekla je Tanja Adnađević, gostujući u Jutarnjem programu.

Prema onome što se do sada čulo, pet bivših polaznica ove elitne institucije za talentovanu decu preživelo je seksualno uznemiravanje.

Istraga ide svojim tokom, među saslušanima je i bivši saradnik koji se sumnjiči za nasilje nad maloletnicama. 

Tanja Adnađević je rekla da je Upravni odbor preuzeo rukovođenje IS "Petnica".

Navela je da je 2017. godine bilo određenih reakcija po prijavi, a postoje i slučajevi koji su prijavljeni i ranije, ali 2017. je odlučeno da se osumnjičeni saradnik ukloni iz IS "Petnica" i da mu se onemogući kontakt sa polaznicima.

Dosadašnji direktor najavio je da će Istraživačka stanica doneti posebne protokole, odnosno "uvođenje strogog kodeksa ponašanja za sve učesnike obrazovnih programa, kao i procedure poverljivog prijavljivanja nasilnika".

"To ništa nije neuobičajeno to znači da do sada nije bilo pravilnika u institucijama za rad sa decom. Takve procedure ne postoje ni u jednoj instituciji formalnog obrazovanja. Na univerzitetima postoji pravilnik o seksualnom uznemiravanju i kodeks koga se pridržavaju na fakultetima", rekla je Adnađevićeva.

Pohvalila je društvenu klimu koja je otvorena od početka slučaja sa Mikom Aleksićem i dodaje da se otvorilo pogodno tlo da pričamo o ovom problemu i da se ohrabruju devojke da govore o problemu seksualnog uznemiravanja.

"Tek sada smo svesni nedostataka prevencije, intervencije i reakcije", istakla je.

Prema njenim rečima, moramo da donesemo paket mera kako bi saradnici znali da prepoznaju nedozvoljeno ponašanje i kako da se ponašaju u tim situacijama.

Adnađevićeva napominje da je "Petnica" sigurna za polaznike.

Zaštitnik građana je pokrenuo kontrolu zakonitosti, u toku je policijska istraga.

Tanja Adnađević kaže da bi prepustila nadležnima da se bave svojim poslom, a na "Petnici" je da nastavi programe.

Na sajtu "Petnice" objavljeno je da se konačna selekcija za Letnju školu odlaže "s obzirom na sva dešavanja". Anđevićeva je rekla da je to trentna situacija i da će se programi nastaviti. 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво