Читај ми!

FDU: Sprečeni smo da reagujemo na slučajeve seksualnog uznemiravanja pre decembra 2019. godine

Fakultet dramskih umetnosti saopštio je da su sprečeni da, u formalnom smislu, sankcionišu one koji su izvršili dela seksualnog uznemiravanja u periodu koji je prethodio usvajanju Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu iz decembra 2019. godine. Stoga se javno izvinjavamo svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a na čije prijave u ovom trenutku nismo mogli adekvatno da reagujemo usled legislativnih ograničenja, poručio je FDU.

Pre pet meseci, na inicijativu Studentskog parlamenta, formirana je platforma FDU Protiv nasilja, kao savetodavno telo, sa namerom da se aktivno bavi prevencijom i sprečavanjem svake vrste zlostavljanja i zloupotrebe u obrazovnim procesima, a posebno problemima vezanim za seksualno uznemiravanje.

"Pozvali smo studentkinje i studente da nam se obrate ukoliko su imali bilo kakvo loše iskustvo koje ukazuje na nasilničko ili ugrožavajuće ponašanje ili smatraju da je došlo do zloupotrebe položaja u obrazovnom procesu", navodi se u saopštenju.

Obavezali smo se da ćemo poštovati principe poverljivosti i da ćemo zaštititi svaku žrtvu, kao i da ćemo pokrenuti mere kojim se takva ponašanja sankcionišu i sprečavaju, dodaje se u saopštenju FDU.

Naglašavaju da su prijave detaljno obrađene, a jedan deo je procesuiran kroz rad Etičke komisije. Pojedine prijave koje se tiču uvredljivog obraćanja se još uvek razmatraju. Nijedna nije u domenu krivičnog zakonodavstva, te nema potrebe za uključivanjem organa izvan fakulteta, naglašava se u saopštenju.

"Međutim, kako naši studenti u svom saopštenju ističu, uočili smo određene manjkavosti u postojećim procedurama i pravilnicima, usled kojih smo sprečeni da, u formalnom smislu, sankcionišemo one koji su izvršili dela seksualnog uznemiravanja u periodu koji je prethodio usvajanju Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu iz decembra 2019", ističe FDU u saopštenju.

"Stoga se javno izvinjavamo svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a na čije prijave u ovom trenutku nismo mogli adekvatno da reagujemo usled legislativnih ograničenja. Svesni smo da problem seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u obrazovnim praksama mora biti jasnije adresiran, a sprečavanja takvih postupaka precizno utvrđeno i regulisano pravnim dokumentima", dodaje se u saopštenju.

Zbog toga, naglašavaju, u ovom trenutku aktivno rade na sistemskim rešenjima u funkciji sprečavanja, kažnjavanja i prevencije svih vidova zloupotrebe u obrazovnim procesima.

Primena Pravilnika za sprečavanje seksualnog uznemiravanja, ucenjivanja i drugih oblika zlostavljanja je prvi sledeći korak, uz pripremu edukativnih programa za sve učesnike u nastavi.

"U tom procesu, kao i do sada, biće nam neophodna i dragocena pomoć studentkinja i studenata, kao i odgovornost unutar cele naše zajednice. Smatramo da je ovo izraz društvene svesti i savesti, ali i obaveza svih drugih institucija koji kreiraju našu stvarnost", zaključuje se u saopštenju.

Prethodno je Studentski parlament FDU u svom saopštenju osudio neakademsko ponašanje redovnog profesora Nenada Prokića prema studentkinjama.

Obavestili su studente da je do Studentskog parlamenta stiglo pet prijava za seksualno uznemiravanje od strane profesora Prokića. Jedna od prijava obuhvata šest studentkinja.

"Prijave se odnose na period od 1997. do 2020. godine, a od svih pet prijava samo jedna je mogla da bude procesuirana jer je primljena od aktuelne studentkinje", navodi se u saopštenju Studentskog parlamenta FDU.

"Ipak, razočarani smo što nisu izrečene nikakve sankcije, jer u vreme prekršaja postojeći pravilnici nisu propisivali takve mere, zbog čega profesor još uvek radi na fakultetu", dodaje se u saopštenju.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво