Ko je primio kinesku i "Fajzerovu" vakcinu može odmah da dâ krv

Da su potrebne veće količine krvi, stižu apeli na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Dr Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je za RTS da su neophodne nedeljne rezerve u ovom trenutku 1.500 jednica krvi, a prošle nedelje su prikupljena 92 procenta potrebne količine.

U poslednjih mesec dana, broj pacijenata u kovid sistemu manji je za oko 3.000. Zato su mnoge zdravstvene ustanove izašle iz crvene zone i vratile se zbrinjavanju svojih starih pacijenata i operativnim programima.

Rezerve AB negativne krvne grupe su na minimumu, smanjuju se i rezerve B krvne grupe. 

Dr Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je za RTS da je tokom vikenda bilo 126 dobrovoljnih davalaca krvi, a neophodne rezerve u ovom trenutku su 1.500 jedinica krvi – prošle nedelje 92 posto od tog broja je prikupljeno.

"To znači da ne možemo napraviti značajne rezerve, ali zadovoljavamo potrebe zdravstvenih institucija za koje je zadužen Institut", kaže dr Rodić.

"Čestitamo svim građanima koji su dobrovoljni davaoci krvi, ovo je poseban dan. 'Neka svako srce kuca' – to je slogan. I tokom pandemije, kada je bilo ograničeno kretanje, dobrovoljni davaoci su nastavili da daju krv i pomogli da se mnogi građani izleče", rekla je dr Rodić.

Što se tiče pandemije, ukazuje na to da je 172.000 građana dalo krv, što je 17 odsto manje ako se poredi sa periodom pre pandemije.

Objašnjava da svi koji su primili "Sinofarmovu" i "Fajzerovu" vakcinu mogu dati krv bez odlaganja, a što se tiče "sputnjika" i "Astra-Zeneke", moraju da prođu dve nedelje od primljene druge doze.

Što se tiče građana koji su preležali kovid, oni mogu dati krv nakon 15 dana ako nisu imali upalu pluća, ukoliko jesu – onda mora da prođe tri meseca do konačnog ozdravljenja.

Pet mobilnih ekipa za transfuziju je u Požarevcu, Smederevu, Lajkovcu, na kopu Radljevo, Voždovcu i u Studentskom gradu.

Krv može dati svako ko je zdrav, punoletan i ima više od 50 kilograma – muškarci na svaka tri, a žene na svaka četiri meseca.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво