Čitaj mi!

Emotivan dan u Nišu, u Urgentnom centru otkrivena spomen-ploča u čast doktoru Miodragu Laziću

Pre tačno godinu dana u Nišu je od posledica koronavirusa preminuo primarijus Miodrag Lazić, čuveni doktor Laza, ratni hirurg i direktor niškog Urgentnog centra. Na godišnjicu smrti u Urgentnom centru u Nišu otkrivena je spomen-ploča u prisustvu ministra zdravlja, porodice, prijatelja i kolega doktora Laze i njegovih poštovalaca iz regiona.

Emotivan dan u Nišu – dr Miodrag Lazić je još jednom okupio porodicu, prijatelje, kolege, saradnike u Urgentnom centru gde je radio i bio direktor. Došli su i veterani iz Republike Srpske, mnogi koji su danas živi upravo zahvaljujući njemu.

Na spomen-ploči u čast doktoru Laziću ispisane su reči: "Otišao sam časno i pošteno. Stajao sam na prvoj liniji."

Osim spomen-table koja je postavljena u centralnom delu hola Urgentnog centra, koji je ime dobio po njemu, u blizini Kliničkog centra na jednoj zgradi na prometnoj raskrsnici naslikan je i mural s likom dr Lazića. 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je istakao da danas u Nišu apeluju na mlade generacije koje dolaze da rade u Urgentni centar da imaju mnogo veću obavezu nego na nekim drugim mestima.

"Uvek da razmisle i da se raspitaju kako bi doktor Laza reagovao, šta bi on uradio, jer su njegovo iskustvo, znanje i ljudskost neprocenjivo bogatstvo koje je postojalo. Na osnovu toga da donose odluke i da pokušaju da opravdaju poverenje koje su dobili. To je ono što mi dugujemo Lazi", poručio je Lončar.

Doktorka Bobana Milojković Vlačić je godinama sarađivala sa doktorom Lazom i kaže da ga svi pamte, pre svega kao dobrog čoveka, izvrsnog hirurga i izuzetnog učitelja.

"On je neko ko je postavio visoke standarde kada je hirurgija u pitanju, utabao nam je jako težak put. Biti hirurg je izuzetno težak, zahtevan i odgovoran posao i on nam je dao neke smernice kojima bi trebalo da se krećemo u toku i svog hirurškog rada, a takođe i u toku života", rekla je Bobana Milojković Vlačić.

Osim što je u Urgentnom centru svakodnevno spasavao živote, dr Laza je bio i ratni hirurg, dobrovoljac i spasao na hiljade života vojnika i dobrovoljaca.

Po povratku s ratišta napisao je autobiografski "Dnevnik ratnog hirurga".

Pre tačno godinu dana, po svojoj želji, ispraćen je uz "Marš na Drinu" koji se u njegovu čast pevao ne samo u Nišu nego i čitavoj Srbiji i regionu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">