Читај ми!

Patrijarh srpski Porfirije ustoličen u Sabornoj crkvi u Beogradu

Njegova svetost gospodin Porfirije, kojeg je juče Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao za novog poglavara SPC, uveden je u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Sveta arhijerejska liturgija, na kojoj je izvršen svečani čin ustoličenja novoizabranog arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i Njegove svetosti patrijarha srpskog g. Porfirija počela je u Sabornoj crkvi u 9 časova.

Posle čitanja Svetog jevanđelja, primanja svete tajne pričešća, uveden je u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog oko 11 časova, nakon čega je održao i prvu besedu.

Ustoličenju patrijarha Porfirija prisustvovao je predsednik Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Takođe, prisustvovali su i beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, nadbiskup Stanislav Hočevar, ministri u Vladi Srbije, kao i brojni građani.

Patrijarh Porfirije u Sabornu crkvu došao je iz Patrijaršije, a prošao je kroz špalir koji su formirali učenici Bogoslovije u Beogradu, u pratnji episkopa SPC i ipođakona Dejana Nakića i Vladimira Jelića.

Očekuje se da će Liturgija i čin svečanog ustoličenja patrijarha Porfirija trajati oko tri sata, a nakon ustoličenja novi patrijarh će održati besedu.

Nakon ustoličenja u Sabornoj crkvi, patrijarh Porfirije treba da bude uveden u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve. O tom datumu javnost će biti naknadno obaveštena, saopštila je juče SPC.

Mitropolit Porfirije izabran je za 46. patrijarha srpskog, a 57. poglavara SPC. Pre prvog patrijarha Srpsku crkvu vodilo je 11 arhiepiskopa.  

Sabor Srpske pravoslavne crkve održan je prvi put u Hramu Svetog Save, a ne u Patrijaršiji, zbog većeg prostora koji je omogućio da se poštuju sve epidemijske mere.

Biografija patrijarha Porfirija 

Mitropolit Porfirije rođen je u Bečeju 1961. godine kao Prvoslav Perić. Zamonašen je u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedelju 1985. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, a poslediplomske studije završio je u Atini 1990. Te godine, po blagoslovu episkopa bačkog dr Irineja, dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih crkava i verskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a za svog predsednika Savet ga je izabrao 2008. godine.

U tron mitropolita zagrebačko-ljubljanskih uveden je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво