Читај ми!

Патријарх Порфирије: Радићу на повезивању људи, изградњи мостова и успостављању дијалога са свима

Његова светост патријарх српски г. Порфирије, у беседи на церемонији устоличења, рекао је да послање Цркве јесте да изграђује мир и међусобно поверење. Косово је за нас нит, пупчана врпца која нас повезује са нашом духовном и историјском колевком, са суштином нашег идентитета, поручио је патријарх. Осврнувши се на пандемију коронавиуса, приметио је она показује колико смо међусобно повезани и једни на друге упућени, и колико само међусобном пажњом можемо победити страшну пошаст.

Архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски господин Порфирије, који је данас устоличен у најсветији трон Српске православне цркве, обратио се у беседи архијерејима СПЦ, политичким и дипломатским званичницима, представницима Католичке цркве, исламске и јеврејске верске заједнице и верницима окупљеним на церемонији у Саборној цркви у Београду.

"Молим се Богу и молим све вас да ме молитвено и делатно подржите да велики и одговорни задатак, који је овим свештеним чином стављен пред мене и положен на моја нејака плећа, изнесем радосно у послушању Светом архијерејском сабору да као 46. по реду патријарх, а 57. поглавар наше свете Цркве будем макар и у најмањој мери скромни наследник мојих великих и светих претходника", поручио је патријарх, који је јуче изабран за поглавара Српске православне цркве.

Истакао је да патријарашка служба примарно треба да буде утемељена на духовном искуству светих Божјих људи, на њиховом односу са Христом Богочовеком.

"Сваки човек је саздан као икона Божја" 

"Важно је схватити и осетити снагу Цркве да живи и да сведочи мир, благовестећи га свим народима и свим људима добре воље. Свим народима понављам, јер сваки човек је саздан као икона Божја", указао је патријарх.

Рекао је да нажалост живимо у времену када су мир и јединство уздрмани, нажалост и у Цркви Божјој у њеном људском аспекту, било да се то дешава далеко од нас или је део наше црквене стварности.

"Ми смо позвани да наши аргументи буду духовни, духовним да доказујемо, а не речју и искуством и силом, која своје извориште има само у овом свету. Тим путем и сам скромно намеравам да уз помоћ Божију и свих вас ходим и, не усуђујем се да кажем, стигнем. Водим цркву која ми је поверена. Послање Цркве јесте да изграђује мир и међусобно поверење силом мира Христовог", поручио је патријарх Порфирије.

"Моја служба Богу и роду неће се кретати стазама парцијалних интереса" 

Истакао је да ће се чврсто држати устројства Цркве које је неговано и сачувано у Православљу, утемељено на Светом писму и учењу светих отаца Цркве.

"Моја патријарашка служба Богу и роду неће се кретати стазама парцијалних интереса, нити ће садржати елементе савременог странчарења и парцијалног бављења политиком. Настојаћу, што сам се и по мери својих могућности трудио да чиним и до сада, да негујем овај саборни дух као најважнији цвет нашег богочовечанског стабла", истакао је патријарх.

Приметио је да савремени односи у друштву, па и савремена политика схваћена као борба различитих партија, често у себи носе и доста непријатности, можда и непримерених односа и активности.

"У изворном смислу реч политика, у Антици где се и појавила као појам, сматрана је бригом за оно што је заједничко, бригом за заједнички живот. У тој бризи су учествовали сви грађани и сви су једнако делили одговорност за друштво, за оно што је заједничко. Том врстом политике не само да хоћу, него дубински осећам да и морам да се бавим, као што је и сваки човек дужан да чини", истакао је патријарх.

"Косово је нит која нас повезује са суштином нашег идентитета" 

Патријарх Порфирије се током беседе осврнуо на судбину Косова и Метохије.

"У мојим молитвама на првом месту ће бити православни Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом и у Републици Србији, али и са нашим благоверним народом који живи у Републици Српској, у Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини, али и у свим другим земљама где наш народ живи", рекао је патријарх. 

Истакао је да наше многострадално Косово и Метохија није за српски народ само мит, већ завет.

"Тај Косовски завет је везан за Нови завет, у чијем темељу стоји светост. Отуда је Косово за нас нит, пупчана врпца која нас повезује са нашом духовном и историјском колевком, са суштином нашег идентитета", рекао је патријарх.

Поручио је да ће настојати да, колико год може, служи нашем народу у Хрватској.

"Настојаћу колико год могу да служим нашем народу у мени драгој Хрватској, која је постала моја друга отаџбина, народу чију дубоку веру, снагу и љубав сам упознао и која ће бити узор и мени у годинама које предстоје. Исто то важи и за Словенију. Исту ту љубав, моју бригу заслужују православни и у Републици Македонији, који вековима чувају неке од најлепших манастира", рекао је патријарх.

Не одустаје, како је истакао, од тога да целим својим бићем, скромним снагама, али и снагом и силом благодати Божје ради на повезивању људи, на изграђивању мостова, на успостављању дијалога са свима.

"Настојаћу да својој браћи, без обзира ком народу и којој вери припадају, а који живе у земљама у којима смо ми православни Срби већина, будем такав пријатељ какве сам ја стекао у Хрватској и Словенији", истакао је патријарх. 

"Свесни смо огромне жртве лекара током пандемије"

Нови поглавар СПЦ је говорио и о пандемији коронавируса.

"У ово тешко време опште пандемије изазваном ширењем вируса Сарс-Ков-2, свесни смо огромне жртве лекара и свих људи који су несебичним полагањем својих живота и снага испунили највећу заповест Христову – у љубави да будемо снажни, али и трезвени, да нама не овлада страх", указао је патријарх.

Приметио је да пандемија, која се тако брзо проширила, показује колико смо међусобно повезани и једни на друге упућени, и колико само међусобном пажњом можемо победити страшну пошаст.

Патријарх Порфирије се, након устоличења у Саборној цркви, састао са председником Србије Александром Вучићем. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво