Читај ми!

Митрополит Порфирије је нови патријарх српски

Свети архијерејски сабор СПЦ изабрао је митрополита загребачко-љубљанског Порфирија за 46. патријарха српског. Mитрополит Порфирије биће устоличен сутра у 9.00 у Саборној цркви у Београду.

Деведесетогодишњи монах Матеј из манастира Сисојевац извукао је коверту са именом новог патријарха из књиге Светих јеванђеља, у ком су се налазиле коверте са именима тројице кандидата који су имали највише гласова.

Осим митрополита Порфирија, у најужем апостолском жребу били су и епископ бачки Иринеј и епископ бањалучки Јефрем. 

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије архиепископу пећком, митрополиту београдско-карловачком и патријарху српском господину Порфирију, саопштила је СПЦ. 

Звона Храма Светог Саве и Саборне цркве у Београду нешто пре 16 часова огласила су избор новог патријарха. 

Патријарх Порфирије обратио се верницима први пут након избора за поглавара Српске православе цркве позивајући на молитву и благослов за све вернике светосавске цркве, све људе добре воље и за читав свет. 

"Данас, призивајући благослов Божји на сву браћу и сестре, децу наше светосавске цркве и на све људе добре воље и на читав свет молим све да се моле Богу за моју маленкост, да заједно, идући путем који су пропутили наши свети преци удостојимо се царства небеског", рекао је патријарх српски Порфирије у изјави за ТВ Храм

Само устоличење новог патријарха одржаће се сутра у 9.00 Саборној цркви у Београду.

Када Синод СПЦ буде утврдио и датум, устоличење ће се догодити и у Пећкој патријаршији. 

Сабор СПЦ је почео данас тачно у 12 часова у крипти Храма Светог Саве, а самом Сабору претходила је литургија којој су присуствовали сви чланови Сабора.

Ово је први пут да је Сабор одржан на некој локацији ван Патријаршије, а Храм Светог Саве је изабран због пандемије и погоднијих услова који постоје у овом великом простору да би се спровеле мере заштите.

Сабору је председавао епископ сремски Василије, зато што је епископ шабачки и администратор Епархије ваљевске Лаврентије на лечењу у Клиничком центру Србије.

Сабору је присуствовало 36 епископа, од укупно 39, колико Сабор броји чланова. 

Митрополит Порфирије изабран је за 46. патријарха српског, а 57. поглавара СПЦ, јер је пре првог патријарха било 11 архиепископа који су били поглавари. 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво