Čitaj mi!

Poplavljena domaćinstva na jugu Srbije, vanredna situacija u nekoliko opština

Zbog obilnih padavina poplavljena domaćinstva na jugu Srbije. Tokom popodneva naglo porasla Nišava i izlila se u pribalnom delu opštine Dimitrovgrad. Mnoga seoska domaćinstva ostala su bez struje. Vanredna situacija proglašena u nekoliko opština - Nišu, Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vlasotincu...

Otežan saobraćaj zbog izlivanja Južne Morave

Na delu puta, deonica petlja Bujanovac jug - Končulj saobraćaj se odvija otežano nakon obustave zbog izlivanja Južne Morave na kolovoz, saopštilo je JP "Putevi Srbije".

Iz "Puteva Srbije" apeluju da svi učesnici u saobraćaju, zbog svoje bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju, poštuju saobraćajne propise i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Evakuisane 34 osobe iz poplavljenih objekata

Pripadnici MUP-a, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi evakuisali su 34 osobe iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka i to 22 osobe iz Doljevca, dve iz Leskovca, šest iz Bojnika i četiri iz Bujanovca.

Usled obilnih kišnih padavina i izlivanja bujičnih vodotokova, proglašena je vanredna situacija na teritoriji grada Leskovca, na delu teritorije opštine Bojnik i na celoj teritoriji opština Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad i Vlasotince, saopštio je MUP. 

Pripadnici Vatrogsno-spasilačke brigade Niš intervenisali su pet puta na crpljenju vode u opštini Svrljig-selo Niševac, opštini Doljevac u selima Orljane i Šarlinac, kao i na intervenciji evakuacije 22 osobe iz ugroženog područja na teritoriji opštine Doljevac.

Na teritoriji Pčinjskog okruga tokom dana pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Vranje vršili su crpljenje vode iz poplavljenih domaćinstava na teritoriji grada Vranja, Gradske opštine Vranjska banja, opština Vladičin Han, Bujanovac i Preševo.

Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi iz Vranja uspešno je evakuisao četiri dečaka u Bujanovačkoj banji. 

U Topličkom upravnom okrugu, u mestu Žitorađa opština Prokuplje izlila se Jugbogdanovačka reka i potok pri čemu je došlo do plavljenja oko 24 stambena i 43 pomoćna objekta.

Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi je tokom dana u reonu sela Badnjevac evakuisao stariju osobu. Takođe, pripadnici VSJ Žitorađa vršili su i crpljenje vode u Domu zdravlja kao i iz dvorišta domaćinstava u selu Jesnica.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Leskovca evakuisali su osam osoba iz mesta Kacabać, Kosančić, Pridvorica, Guberevac i Donji Bunibrod. Takođe, bili su angažovani na crpljenju vode u selu Rudare, Bojnik, Vlasotince i Medveđa. Situacija se na ovoj teritoriji smiruje a pripadnici VSJ Českovac nastaviće obilazak terena.

Na teritoriji Pirotskog upravnog okruga usled izlivanja reke Nišave, došlo je do plavljenja domaćinstava na opštini Dimitrovgrad i to na području sela Željuša. Pripadnici VSJ Pirot evakuisali su stariju osobu sa ovog područja i pomogli gradskoj upravi u isporuci osnovnih životnih namirnica.

Proglašena vanredna situacija i u Nišu

Gradski štab za vanredne situacije grada Niša proglasio je vanrednu situaciju zbog elementarnih nepogoda izazvanih noćašnjim nevremenom.

Obilne kiše izazvavale su zamućenje svih izvorišta za snabdevanje Niša vodom zbog čega su isključena sa vodovodnog sistema.

Snabdevanje vodom obezbeđuje se sa izvorišta Medijana, zbog čega će korisnici u višim delovi grada, ukoliko zamućenje potraje, ostati bez vode. Grad preduzima mere na normalizaciji snabdevanja vodom.

Voda u vodovodnom sistemu Niša je dobrog kvaliteta, hemijski i biološki je ispravna, pojačana je kontrola kvaliteta vode u sistemu od strane nadležnih institucija i JKP "Naisus", rečeno je na Gradskom štabu za vanredne situacije Grada Niša.

Dežurne ekipe prate stanje vodotokova i otklanjaju posledice nevremena, saopšteno je na Gradskom štabu za vanredne situacije Grada Niša.

Dežurne ekipe Elektrodistribucije u Nišu otklanjaju kvarove na elektromreži na područjima gde je došlo do prekida napajanja korisnika električnom energijom. Radilo se ili se radi na sanaciji klizišta i odrona.

Poplavljena domaćinstva na jugu Srbije, najteže u Pirotu

U većem delu zemlje tokom vikenda se zabelelo. Sneg je u toku dana prestao da pada, ali nije kiša koja već danima pada, najviše na jugu zemlje. Mnoga domaćinstva su ostala bez struje, neka naselja su poplavljena. U nekim delovima su se i reke izalile, pa je vanredna situacija proglašena u opštinama Doljevac, Bojnik i Vlasotince.

Najkritičnije je u Pirotu, gde je poplavljeno nekoliko naselja. Voda je prodrla u podrume, garaže, sobe.

Pripremili Nikolina Rakić i dopisnici RTS-a (19.30)

Nišava naglo porasla i izlila se u priobalnom delu opštine Dimitrovgrad

Bujica se povlači sa svih kritičnih mesta u pirotskim naseljima, apod vodom je ostalo nekoliko domaćinstava i pojedini delovio ulica, javlja dopisnik RTS-a.

Tokom dana naglo je narasla reka Nišava pa su poplavljene kuće u priobalnom delu opštine Dimitrovgrad i selu Crvena reka kod Bele Palanke.

Štab opštine Dimitrovfrad proglasio je vanredno stanje odbrane od poplava.

Vladica Dimitrov, predsednik opštine kaže da su najugroženijim domaćinstvima deljeni džakovi sa peskom kako bi se zaštitili od eventualnog novog poplavnog talasa.

Prema podacima pirotskog štaba trenutko je kritično u selu mali Jovanovac. Nišava se izlila u Pirotu, ali nema opasnosti od poplava.

Kritično i u Kosovskom pomoravlju

U više sredina kosovskog pomoravlja voda je ušla u podrume, a Šilovu voda se pojavila i u podrumskimim prostorijama Kulturno prosvetnog centra i Doma zdravlja zbog čega je deo lekova i medicinske opreme morao da se preveze u druge obližnje ambulante.

Prolazak kroz glavnu šilovačku ulicu za pešake je nemoguć, jer je na pojedinim mestima voda viša od pola metra.

Slično je i u Gornjem Kuscu gde se usled obilnih padavina formirala velika vodena površina na skretanju sa magistalnog, tzv. "ružnog" puta ka Kuscu, tako da se saobraćaj trenutno odvija preko susednog sela Stanišor.

U opštini Ranilug zabeležen je značajan porast vodostaja Binačke Morave, a ako dođe do novih padavina poplave su i ove godine neizbežne.

Posebno kritično u toj opštini je na ulasku u selo Ranilug, u okolini mosta.

Administrativni prelaz Bela zemlja kod Končulja zatvoren je zbog izlivanja Binačke Morave.

Vanredna situacija i u Leskovcu

Vanredna situacija zbog elementarnih nepogoda proglašena i na teritoriji grada Leskovca.

Za 20 sati palo 70 litara kiše koja je izazvala brojna izlivanja i urušavanje mosta u selu Jelašnici.

Bez struje oko 2.000 potrošača u pet čačanskih sela

Bez struje je trenutno oko 2.000 potrošača u čačanskim selima Mojsinje, Donja Trepča, Mrčajevci, deo Bresnice i Katrga.

Čačanskim monterima stigla je i pomoć ekipa iz Kraljeva i očekuje se da kvarovi budu otklonjeni do kraja dana.

Usled nestanka struje došlo je do prekida vodosnabdevanja u Mrčajevcima, jer su ispražnjeni rezervoari, a onemogućen je rad pumpi.

Iz gradske uprave navode da će biti potrebno sedam do osam časova od trenutka kada stigne struja da se rezervoari napune.

Voda se povlači sa svih kritičnih mesta u Pirotu

Voda se povlači sa svih kritičnih mesta u Pirotu, ali je i dalje teško u naseljima Rogoz i Kavak, javlja dopisnik RTS-a.

U pojedinim ulicama nivo vode je viši i od pola metra.

Poplavljeno je na stotine domaćinstava, a voda je prodrla uglavnom u podrume, garaže i pomoćne prostorije.

Poplave su izazvale bujične vode i potoke jer je za dva dana palo kiše više od 80 litara po metru kvadratnom, a došlo je i do topljenja snega.

Osim pirotskih naselja, poplavljena su domaćinstava u nekoliko sela, a na Staroj planini u selu Rsovci evakuisana je stoka.

Nišava kod Pirota je izašla iz korita, a nizvodno poplavila oranice.

Izveštaj Branislava Jovičića

Zamućena izvorišta u Nišu

Zbog stalnih padavina zamućena je voda na izvorištima vodovodnog sistema Ljuberađa–Niš i Studena, saopšteno je iz Javnog komunalnog preduzeća "Naisus" u Nišu. 

Ukoliko se tako nastavi, niški vodovod biće prinuđen da neke od navedenih izvorišta isključi i privremeno stavi van funkcije, a njihovo ponovno uključenje zavisiće isključivo od hidroloških prilika.

"Ovakva situacija može direktno da utiče na količinu vode u niškom vodovodnom sistemu što za posledicu ima ograničenja u redovnom snabdevanju vodom naših sugrađana u večernjim satima i to u višim delovima grada sa desne obale reke Nišave: naselje Vinik (Podvinik i viši delovi naselja Pantelej), naselje Ledena Stena, naselje Ratko Jović, Čamurlijski put i sela moravskog vodovoda", navodi se u saaopštenju JKP "Naisus".

Za korisnike u višim delovima Panteleja biće obezbeđena auto-cisterna za snabdevanje pijaćom vodom od 14 do 18 sati.

JKP "Naisus" poziva sugrađane da racionalno koriste vodu iz niškog vodovoda i time osiguraju sistem vodosnabdevanja i izbegavanje većih nestašica vode u Nišu i okolini.

U delovima grada gde ostaje redovno vodosnabdevanje, voda je ispravna za piće, jer se ispravnost neprekidno kontroliše. 

Nekoliko sela u opštini Svrljig bez struje

Zbog ledene kiše koja se zadržala na strujnim kablovima, bez struje je nekoliko sela u opštini Svrljig – Labukovo, Niševac, Okolište, Tijovac, Lukovo i Drajinac.

Ekipe EPS-a su na terenu i pokušavaju da saniraju problem.

Sličan problem meštani svrljiških sela imali su i 2014. godine, kada su od težine snega i ledene kiše popucali kablovi dalekovoda i lokalnih vodova.

Foto: RTS

Poplave na KiM – voda prodrla u domaćinstva, ali i zdravstvene ustanove i škole

Izlivanjem reka i potoka i podzemnih voda, u centralnom delu Kosova i Metohije poplavljena su brojna domaćinstva, a predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović obećao je pomoć pošto se uradi procena narednih dana i nedelja.

Najteža situacija je u većem delu Gračanice, zatim u Donjoj Gušterici, Lapljem Selu, Preocu, Ugljaru, Lepini, Skulanevu, Radevu, Livađu i Kuzminu.

Osim brojnih domaćinstava, pomoćnih objekata, štala, letina i oranica poplavljeno je i nekoliko institucija među kojima je nekoliko objekata Predškolske ustanove "Đurđevak", pa je rad u ovoj instituciji danas obustavljen.

Voda je prodrla i u nekoliko zdravstvenih ustanova i škola, a najteže je u Osnovnoj školi "Miladin Mitić" u Lapljem Selu, gde je poplavljeno kompletno dvorište.

Vanredna situacija u Vlasotincu

Opština Vlasotince uvela je vanrednu situaciju na celoj svojoj teritoriji.

Vlasina se izlila u romskom naselju gde je pod vodom tridesetak domaćinstava.

Ovo naselje, ali i još polovina opštine u brdsko-planinskih delu, nemaju električnu energiju.

Vlasotince se vodom za piće snabdeva iz reke Vlasine, a zbog zamućenja prekinuto je vodosnabdevanje.

Otklonjen kvar na elektromreži u Zaječaru

Otklonjen je kvar na elektromreži na području grada Zaječara. Bez struje su još tri sela, a i oni će u narednih sat vremena dobiti struju.

U prekidu put Leskovac–Vlasotince

Magistralni put Leskovac–Vlasotince je u prekidu zbog izlivanja kanala Bučan.

EPS: Ekipe rade na što bržem otklanjanju kvarova

Obilne snežne padavine praćene vetrom prouzrokovale su kvarove u delovima distributivnog sistema, a monterske ekipe "Elektroprivrede Srbije" i "EPS Distribucije" danonoćno, bez prekida u veoma teškim vremenskim uslovima rade na što bržem otklanjanju kvarova, saopštio je EPS.

Dodaju da je najteže na području zapadne Srbije i na jugoistoku oko Vranja, Prokuplja, Zaječara, a posebne poteškoće prave neprohodni putevi i nepristupačni tereni. 

"U odnosu na ukupan broj korisnika, danas u 12 časova bez napajanja električne energije je bilo 3,57 odsto korisnika distributivnog sistema. Na terenu su sve raspoložive ekipe, a u najteže pogođene ogranke EPS Distribucije priskaču u pomoć zaposleni iz drugih ogranaka. Veliki deo kvarova otklonjen je tokom prepodneva, a očekuje se da se broj korisnika bez napajanja dodatno smanji do popodneva", ističe se u saopštenju.

U prekidu železnički saobraćaj između Pirota i Sukova

Od 10 sati obustavljen je železnički saobraćaj na deonici pruge Pirot–Sukovo, između Niša i Dimitrovgrada.

Železnički saobraćaj je obustavljen zbog velike količine nabujale vode koja se usled vremenskih nepogoda izliva na kolosek.

Stručne službe "Infrastrukture železnice Srbije" moći će da popravljaju prugu tek kada se voda bude povukla sa koloseka.

Na području Kraljeva još oko 8.000 korisnika bez struje

Ekipe montera otklonile su veliki deo kvarova na području Kraljeva i omogućile normalno napajanje električnom energijom za najveći deo korisnika.

Svi evidentirani kvarovi su pokriveni ekipama na terenu i očekuje se da će u najkraćem roku električnu energiju dobiti još oko 8.000 korisnika koji trenutno nemaju napajanje.

Obilne padavine i velika vlažnosti snežnog pokrivača izazvali su kvarove na velikom broju elektroenergetskih objekata na području ogranka Kraljevo.

Veliki deo kvarova u prigradskim naseljima oko Kraljeva je otklonjen, a na ostalom delu koje pokriva kraljevački ogranak "EPS Distribucije" čine se svi napori da se napajanje uspostavi u najkraćem roku.

Na istoku Srbije 20.000 domaćinstava bez struje

Na istoku Srbije oko 20.000 domaćinstava, u selima, sada je bez struje zbog vlažnog snega koji je noćas padao. Ekipe EPS-a su na terenu.

Magistralni putevi su prohodni, putari sada čiste pristupne puteve do sela.

Vanredno i u Bojniku

Zbog kiša i izlivanja vodotokâ, oko 150 domaćinstava ugroženo je u Bojniku. Krizni štab te opštine proglasio je vanrednu situaciju.

Poplavljeno više domaćinstava u centralnom delu Kosova i Metohije

Više domaćinstava u srpskim sredinama centralnog dela Kosova i Metohije poplavljeno je izlivanjem lokalnih reka i potoka, te pojavom podzemnih voda nakon bujičnih padavina proteklih dana i noćas.

Poplavljeni su delovi Gračanice, Lapljeg Sela, Donje i Gornje Gušterice, Preoca, Lepine, Skulaneva, Livađa, Ugljara, Kuzmina.

Voda je prodrla u kuće, letine, štale, oranice. Vlasnici poplavljenih domaćinstava evakuisali su stoku i živinu. Pod vodom je i dvorište škole "Miladin Mitić" u Lapljem Selu.

Poplavama je najviše pogođeno selo Kuzmin izlivanjem reke Drenice.

Lokalne komunalne službe ne mogu da obuzdaju bujicu.

Stanje je dramatično i u albanskim sredinama širom Kosova i Metohije. Najugroženije su opštine Kosovo Polje, Glogovac, Klina, Đakovica, Mališevo.

Izlila se Banjska reka u Sijarinskoj Banji, ugroženo nekoliko domaćinstava

Sva sela u planinskom delu opštine Vlasotince nemaju struje. Bez struje i polovina teritorije opštine Crna Trava. Gotovo polovina teritorije opštine Medveđa je takođe bez struje.

U ovoj opštini najkritičnije je u Sijarinskoj Banji, gde se izlila Banjska reka. Ugroženo je nekoliko domaćinstava, kao i pogon za preradu drveta, a odnet je i most.

Magistralni put Medveđa–Priština jutros je do devet sati bio u prekidu zbog izlivanja potoka.

Poplavljena domaćinstva u pirotskim naseljima

Nekoliko stotina domaćinstava poplavljeno je u pirotskim naseljima, posle izlivanja potoka i bujučnih voda. To je posledica višednevnih obilnih padavina u tom kraju. 

Prema rečima meštana voda je iz kanala počela da se izliva tokom noći a voda i dalje nadolazi.

Ljudi vrećama sa peskom pokušavaju da spreče da voda prodre u kuće. Na terenu su ekipe Štaba za vanredne situacije i pirotskih javnih preduzeća.

Bujice su oštetile i nekoliko lokalnih puteva.

Teška situacija je i u selu Rsovci na Staroj Planini, gde meštani evakuišu stoku iz obora.

Oštećeni su put i most na regionalnom putu Pirot-Leskovac kod Ljuberađe. Za protekla 24 sata palo je više od 80 litara kiše.

U Štabu za vanredne situacije kažu da životi građana nisu ugroženi i da je uredno snabdevanje vodom i strujom.

Izlile se Trnovačka reka i Binačka Morava kod Bujanovca

U Bujanovcu i okolnim selima izlile se Trnovačka reka i Binačka Morava. Za saobraćaj je zatvoren most koji iz Bujanovca vodi ka Bujanovačkoj Banji.

Za sada je gradski štab za vanredne situacije obezbedio tri bagera, koji intervenišu na najugroženijim mestima, u Bujanovačkoj Banji, Novom Naselju, Lopardincu i Žiželjici.

Foto: RTS/Miljana Okiljević Nikolić

Specijalistički timovi za spasavanje angažovani na više mesta u Srbiji

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima za spasavanje i rad na vodi, zbog povećanih padavina i topljenja snega, angažovani su na više mesta u Srbiji u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu.

Usled izlivanja Torinskog potoka, vatrogasci-spasioci preventivno su evakuisali 16 osoba iz sela Šainovac kod Doljevca sa tri lokacije, dok su u naseljenom mestu Kacabać kod Bojnika evakuisane dve osobe iz stambenog objekta, dve osobe iz vozila u naselju Pridvorica i dve osobe u selu Kosančić, od kojih je jedna nepokretna.

Takođe, u selu Donji Bunibrod kod Leskovca, evakuisana je jedna starija osoba iz stambenog objekta kao i starija ženska osoba na teritoriji sela Badnjevac kod Žitorađe, gde je angažovan i Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi Sektora za vanredne situacije.

Na teritoriji Niša izlili su se Suvodolski potok i Gabrovačka reka, dok se u mestu Levosoje kod Bujanovca izlila reka Slatina, a upotrebom mehanizacije voda je preusmerena i sprečeno je plavljenje kuća.

Svi putevi očišćeni u Ivanjici, nema problema sa strujom

Na području opštine Ivanjica redovno je snabdevanje električnom energijom.

U nižim delovima opštine ima četrdeset centimetara snega, a na planinama sedamdeset. Putari su na terenu, čiste se saobraćajnice a neprohodan je samo putni pravac Preko brdo – Odvraćenica.

Očišćeni su svi putevi do centara mesnih zajednica, a počeće i čišćenje nekategorisanih puteva.

Problemi na niskonaponskoj mreži u pojedinim selima na području Lučana

Na području opštine Lučani 186 kilometara puteva prvog i drugog reda je prohodno. Saveti mesnih zajednica dobili su gorivo od lokalne samouprave i čiste nekategorisane puteve.

U donjem delu opštine ima tridesetak centimetara snega, a u gornjem delu šezdesetak. Svi dalekovodi su pod naponom, navode iz lokalne samouprave, ali ima problema na niskonaponskoj mreži u pojedinim zaseocima.

Problema u snabdevanju električnom energijom u selima Milatovići, Gornji i Donji Dubac biće otklonjeni u toku dana.

Ministar Momirović: Prohodni svi putevi prvog i drugog reda

Svi državni putevi prvog i drugog reda u zemlji prohodni su za saobraćaj, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Momirović je tokom obilaska putne baze Vrčin pozvao vozače da ne kreću na put bez odgovarajuće zimske opreme, a posebno vozače teretnih vozila, pošto je zbog njih najviše bilo zastoja.

Predstavnici "Puteva Srbije" najavili su tom prilikom da će za nekoliko sati biti normalizovan saobraćaj i na auto-putu kod Crvene Reka ka Pirotu, na istočnom kraku Koridora 10, gde je saobraćaj bio u prekidu u voznoj traci.

Obilne kiše u leskovačkom kraju, Vlasotince bez pijaće vode

Kiša koja je u leskovačkom kraju neprekidno padala u protekla četiri dana napravila je velike probleme. Izlili su manji vodotoci, a i neočišćeni kanali nisu mogli da prime toliko vode.

U brojnim selima na području grada Leskovca dvorišta, njive i plastenici su pod vodom, a ima i ugroženih domaćinstava u selima Guberevac i Veliko Trnjane.

Krizni štab opštine Bojnik proglasiće vanrednu situaciju na delu svoje teritorije. Oko 150 domaćinstava je ugroženo u samom Bojniku, u selima Pridvorici, Lapotincu, Kacabaću.

U ataru sela Stubla voda je odnela deo asfaltnog puta. Od ponoći nivo reke Vlasine porastao je više od metar i po. U Vlasotincu se postavljaju džakovi sa peskom, a zbog zamućene reke, ova opština je bez vode.

Foto: RTS

U Toplici pada kiša, sneg samo po krovovima

U Prokuplju su se zabeleli krovovi, ali snega nema na ulicama jer pada kiša.

Nadležni u Prokuplju kažu da su svi putevi prohodni i da nema odsečenih sela i zaseoka.

Trenutno su angažovane samo mašine na magistralnim putevima koji su u republičkoj nadležnosti.

Reka Toplica je nadošla pa dolazi do izlivanja kanala za odvod vode, ali nema većih problema, rekao je za RTS Milivoj Radojičić.

Putevi na području Kraljeva prohodni, probijen put Studenica–Rudno

Svi magistralni i regionalni putevi na području Kraljeva su prohodni, iako je sneg u pojedinim brdsko-planinskim delovima dostigao visinu od 20-ak centimetara. U nižim delovima nema snega ni na kolovozu, na Ibarskoj magistrali ima povremenih odrona, upozoravaju iz Preduzeća za puteve Kraljevo.

Mašine i radnici "Puteva Kraljevo" probili su noćas put Studenica–Rudno.

Prohodan je i put ka Goču, koji održavaju putari iz Novog Pazara. Na svim deonicama je posuta suva so.

Na Rudnjanskoj visoravni problema ima samo sa strujom, posebno u zaseocima. Struje od juče nema ni u prigradskim naseljima Kovačima, Higijenskom zavodu. Iz EPS-a još nema informacije da li je reč o kvaru na elektromreži niti do kada bi problem mogao da bude rešen.

Na Pešterskoj visoravni sneg preko pola metra

Zbog obilnih snežnih padavina, tokom noći na Pešterskoj visoravni bez struje je više od 500 domaćinstava u mesnim zajednicama Bare i Gonje, kao i u nekoliko sela u okolini Štavlja.

Padavine su izazvale kvarove na niskonaponskoj mreži, težina snega prouzrokuje kidanje kablova, a kako su prekidi brojni, na terenu je šest ekipa EPS-a. Nije precizirano kada će elektrosnabdevanje biti normalizovano.

Rešavanje problema dodatno otežava visina snežnog prekrivača, koja je od 55 do 72 cm. Magistralni i regionalni putni pravci su prohodni. Lokalni putni pravci su ponovo pod snegom, a Opština Sjenica je na teren uputila 18 snegočistača.

Putari iz Mačkata čiste saobraćajnice drugog prioriteta

Ekipe putara iz Mačkata puteve čiste neprekidno celu noć i jutro. Putevi prvog prioriteta su očišćeni, a u naredna dva sata biće očišćene i saobraćajnice drugog prioriteta. U sedam sati ukinuta je zabrana kretanja kamiona koja je bila na snazi tokom noći.

Alen Mušanović, šef službe u Mačkatu, apeluje na vozače da prilagode brzinu i ne kreću na put bez zimskih guma i opreme.

Na Zlatiboru pola metra snega, užički putari na terenu

Tokom noći u užičkom kraju je napadalo oko 20 centimetara snega pa ga trenutno na Zlatiboru ima oko pola metra, a u pojedinim planinskim mestima i više.

Zimska služba je na terenu, a putevi su čišćeni celu noć. Snežnog pokrivača ima na putevima uključujući i glavni magistralni put, a trenutno se čiste i putevi drugog prioriteta.

Oko 70.000 potrošača imalo problema sa snabdevanjem strujom

Putni pravci prvog i drugog prioriteta su prohodni osim na deonici auto-put E-80 kod mesta Crvena Reka u smeru ka Pirotu, rekla je Angelina Redžić iz Nacionalnog centra za obaveštavanje.

Prema njenim rečima, oko 70.000 potrošača je imalo ili ima problema sa snabdevanjem električnom energijom.

U Doljevcu proglašena vanredna situacija, evakuisano 16 ljudi

U opštini Doljevac proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja vodotokâ. Iz sela Šainovac evakuisano je 16 meštana, koji su smešteni u Doljevac.

Sneg je usporio saobraćaj na auto-putu "Miloš Veliki" na deonici Preljina–Obrenovac i na Divčibarama, gde je visina snežnog pokrivača 30 centimetara.

Usled pojave klizišta na državnom putu I A reda broj 4, kod mesta Crvena Reka, u smeru od Niša ka Pirotu, vozila saobraćaju preticajnom trakom. Zatvorene su zaustavna i vozna saobraćajna traka koje su obeležene signalizacijom.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen i na putu Trgovište–Radovnica, kod mesta Zladovce. 

Na pojedinim planinskim deonicama zabranjen je saobraćaj za teretna vozila, a vozačima se preporučuje oprez i obavezna zimska oprema. 

Kada je reč o Beogradu, snega ima između 10 i 15 centimetara, a na širem području grada i više. 

Prema rečima rukovodioca Zimske službe JKP "Beograd put" Željka Maravića, na raščišćavanju se radi već drugu noć neprekidno i do sada nije bilo većih problema.

"Prvo smo uklanjali sneg mašinama, a zatim smo posipali puteve. Sneg je težak pa smo uz asistenciju komunalnih službi otklonili grane koje pod težinom snega padaju. Kada se završi prvi prioritet, a to je 80 odsto, onda se pristupa i sporednim ulicama. Ne smemo da dozvolimo da ulice pod usponom budu klizave", rekao je za RTS Maravić.

Na širem području Beograda snežni pokrivač je i dva puta veći nego u centralnim ulicama, a na raščišćavanju su angažovana 93 tima.

Iako ima susnežice, snežnog pokrivača na ulicama Niša i okoline nema.

Putevi su vlažni i moguće je stvaranje leda pri tlu pa je oprez u vožnji neophodan, javlja dopisnica RTS-a.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">