Читај ми!

Поплаве на Косову и Метохији – вода продрла у домаћинства, али и здравствене установе и школе

Изливањем река и потока и подземним водама у централном делу Косова и Метохије поплављена су бројна домаћинства, а председник општине Грачаница Срђан Поповић обећао је помоћ пошто се уради процена наредних дана и недеља.

Најтежа ситуација је у већем делу Грачанице, затим у Доњој Гуштерици, Лапљем Селу, Преоцу, Угљару, Лепини, Скуланеву, Радеву, Ливађу и Кузмину.

Осим бројних домаћинстава, помоћних објеката, штала, летина и ораница поплављено је и неколико институција међу којима је неколико објеката предшколске установе "Ђурђевак", па је рад у овој институцији данас обустављен.

Вода је продрла и у неколико здравствених установа и школа, а најтеже је у основној школи "Миладин Митић" у Лапљем Селу где је поплављено комплетно двориште.

Такође, поплављено је и двориште цркве Свете Петке у Лапљем Селу, као и сеоско гробље.

Штета од поплава тек ће се процењивати у наредним данима и недељама.

Обилазећи поплављена места и бројна домаћинства на територији општине Грачаница, Поповић је рекао да локална самоуправа чини све да се помогне угроженим домаћинствима, да је ситуација тешка и да је потребно да се свако појединачно укључи у одбрану од поплава.

"У последњих 50 година Грачаница и нико од старијих мештана не памти овакве поплаве. Радимо све што је у нашој могућности. Током целе ноћи све дежурне екипе јавних служби, јавних предузећа биле су на висини задатка. Успели смо да спасимо доста домаћинстава. Међутим упркос великим напорима поплављена су бројна домаћинства. Морамо сви да будемо стрпљиви. Покушавамо да дођемо до сваке породице да нађемо начина да помогнемо свима" рекао је Поповић.

Истакао је да су многи мештани с разлогом револтирани, јер им се пред очима уништава имовина у поплавама, али је обећао да ће општина наћи начина да помогне свима.

У централном делу Косова киша данас не пада.

Локални медији из Косовског Поморавља јављају да је у Шилову вода ушла у подуме и у вишим деловима села, а појавила се и у подрумским просторијама Културно просветног центра и Дома здравља због чега је део лекова и медицинске опреме морао да се превезе у амбуланту у Горње Кусце.

Пролазак кроз главну шиловачку улицу за пешаке је немогућ, јер је на појединим местима вода виша од пола метра.

Слично је и у Горњем Кусцу где се услед обилних падавина формирала велика водена површина на скретању са магисталног, тзв. "кружног" пута ка Кусцу, тако да се саобраћај тренутно одвија преко суседног села Станишор.

У општини Ранилуг забележен је значајан пораст водостаја Биначке Мораве, а ако дође до нових падавина поплаве су и ове године неизбежне.

Посебно критично у тој општини је на уласку у село Ранилуг, у околини моста.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво