Čitaj mi!

Preminuo patrijarh srpski Irinej, proglašena trodnevna žalost

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Irinej, preminuo je u 91. godini posle borbe sa koronavirusom. Vlada je donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji, od danas, 20. novembra, do nedelje, 22. novembra.

Makron izjavio saučešće

Predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio je da je pozvao predsednika Aleksandra Vučića da mu izrazi saučešće po saznanju tužne vesti o odlasku patrijarha Irineja.

Bećković: Za kratko vreme SPC ostala bez dva stuba

Akademik Matija Bećković je ocenio da su se za kratko vreme "skršila dva noseća stuba Srpske pravoslavne crkve – mitropolit crnogorski Amfilohije i patrijarh srpski Irinej".

"Uz nevolje koje prate čitavo pravoslavlje, srpska crkva se zaljuljala i našla na velikom iskušenju. Ali, kako nas uče i ohrabruju protekli vekovi – onaj treći, nevidljivi, nesalomivi stub držač će i ovog puta obezbediti njenu budućnost i večnost", naveo je Bećković.

Telo od sutra u Hramu Svetog Save

Posle liturgije koja će sutra biti održana u Sabronoj crkvi, telo patrijarha biće preneto u Hram Svetog Save. Sahrana zakazana za nedelju. Građani će moći da se oproste od patrijarha, ali uz poštovanje posebnih epidemijskih mera.

Knjiga žalosti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima

Povodom smrti patrijarha Irineja, Ministarstvo spoljnih poslova dalo je instrukciju da u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije bude otvorena knjiga žalosti.

"U skladu sa aktuelnom epidemijskom situacijom, upisivanje u knjigu žalosti biće organizovano uz poštovanje svih obavezujućih preventivnih mera i preporuka o zaštiti javnog zdravlja nadležnih organa u zemlji prijema. Tamo gde, usled mera i preporuka koje su na snazi u zemlji prijema, upisivanje u knjigu žalosti nije fizički moguće, izjave i pisma saučešća biće primani elektronskim putem ili poštom", piše u saopštenju MSP.

SPC preuzela telo patrijarha Irineja

Kombi sa kovčegom u kojem je telo patrijarha Irineja napustio je prostor VMC Karaburma. 

Lekari izašli ispred VMC

Lekari su izašli ispred VMC Karaburma da bi ispratili patrijarha, javlja izveštač RTS-a.
RTS/Dragana Biberović

Vladika Teodosije: Patrijarh je nama na Kosovu i Metohiji bio velika podrška

Vladika raško-prizrenski Teodosije rekao je da je patrijarh Irinej imao veliko razumevanje za Kosovo i Metohiju i za sve koji tu žive, istrajavaju i opstaju.

"Mnogo bismo mogli da kažemo o našem patrijarhu i njemu zaista pripada da bude otac svih nas, zaista na Kosovu i Metohiji. Imao je veliko razumevanje za Kosovo i Metohiju, za sve nas koji ovde živimo istrajavamo, opstajemo. Bio nam je velika podrška. Naročito meni kao episkopu, sveštenstvu i monaštvu, ali i onim vernicima i narodu koji istrajavaju sve ovo vreme i ne žele da napuste ove svete prostore", rekao je Teodosije u manastiru Gračanica.

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save

Patrijarh srpski Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru gde će u nedelju, 22. novembra, biti služena i sveta zaupokojena liturgija i opelo.

Kako se navodi u saopštenju SPC, objavljenom nakon sastanka Svetog arhijerejskog sinoda, telo blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u Hram Svetog Save na Vračaru gde će vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom.

Predsednik Srbije: Danas tuguje Srbija i celo srpstvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

"Danas tuguje Srbija i celo srpstvo. Upokojio se naš patrijarh, tih i miran, dobar i miroljubiv čovek, naš odgovorni duhovni pastir. Umro je čovek kakvi bismo svi voleli da budemo i onakav kako nas naša vera uči da budemo", navodi Vučić.

Putin: Patrijarh Irinej zaslužio autoritet isključivo svojim delima

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram saučešća srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, saopšteno je iz Kremlja.

Trodnevna žalost u Srbiji

Vlada Srbije donela je odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Srbiji zbog smrti patrijarha Irineja.

Trodnevna žalost će trajati od danas do nedelje, 22. novembra, saopštila je Vlada Srbije.

Telo patrijarha biće preneto u Sabornu crkvu

Telo pokojnog patrijarha Irineja biće danas preneto iz bolnice u Sabornu crkvu i tu će ostati do sahrane, nezvanično saznaje RTS.

Odluku o tome donosi Sinod SPC. Sastanak Sinoda je u toku, a nakon sastanka biće izdato zvanično saopštenje.

Izveštaj Biljane Radulović

Pomen patrijarhu Irineju u Beču

U Sabornom hramu Svetog Save u Beču, bez prisustva vernika, episkop austrijsko-švajcarski Andrej održao je sa bratijom hrama pomen patrijarhu Irineju.

Pomen patrijarhu Irineju u Beču (Foto: Fejsbuk/Saborni hram Svetog Save u Beču)

Episkop niški Arsenije: Patrijarh je imao mnogo ljubavi za svoju crkvu i svoj narod

Episkop niški Arsenije rekao je da je patrijarh Irinej imao mnogo ljubavi za svoju crkvu i svoj narod, kojima je sav svoj život posvetio.

Pamtiću ga kao plemenitu ličnost, skromnu i smirenu, koji je voleo malog i običnog čoveka i koji je uvek nalazio lepu reč za svakoga, a posebno za onoga ko je bio potišten ili ucveljen, istakao je episkop Arsenije.

"Naročito je isticao tokom svog služenja svoju ljubav prema Kosovu i Metohiji i nije bilo dana da nije pomenuo KiM i naš narod tamo sa bolom i nadom da će se nešto na bolje promeniti", rekao je episkop Arsenije.

Vernici pale sveće ispred Hrama Svetog Save

Vernici odaju poštu preminulom patrijarhu Irineju paleći sveće ispred Hrama Svetog Save.

Priprema se i kripta u kojoj će najverovatnije biti sahranjen patrijarh Irinej, javlja izveštač RTS-a ispred Hrama.

Izveštaj Biljane Radulović

U Sabornoj crkvi u Beogradu služen pomen patrijarhu

U Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u Beogradu služen je pomen patrijarhu Irineju.

Pomen je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, navodi se na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

U Sabornoj crkvi u Beogradu služen pomen patrijarhu (Foto: SPC)

Saučešća i reagovanja povodom smrti patrijarha

Povodom smrti patrijarha Irineja, saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve uputili su zvaničnici Srbije i regiona, kao i političke partije.

Vladika Stefan napustio VMC "Karaburma"

Vladika Stefan Šarić, vikar preminulog patrijarha Irineja, napustio je pre petnaestak minuta VMC "Karaburma", javlja izveštač RTS-a.

I dalje se u bolničkom krugu nalazi nekoliko sveštenih lica.

Mediji u regionu i svetske agencije preneli vest o smrti poglavara SPC

Svi mediji u regionu i vodeće svetske agencije preneli su vest o smrti patrijarha srpskog Irineja. U vestima navode da je poglavar SPC preminuo od posledica zaraze koronavirusom.

Strani mediji navode da je bio "kritičar Zapada zbog politike prema Srbiji."

"Govorio je da bi Srbija trebalo da se priključi EU ukoliko EU bude poštovala srpski identidet, kulturu i religiju", piše Rojters.

Agencija AP piše da je Irinej, "koji je kritikovao politiku EU prema Srbiji, apelovao na bliske odnose sa Rusijom".

AP konstatuje da je "Irinej, međutim, bio jedan od retkih srpskih crkvenih ljudi koji je otvoreno zvao na poboljšanje odnosa sa Rimokatoličkom crkvom, rekavši da pravoslavna i katolička crkva treba da prevaziđu istorijske nesuglasice".

Patrijarh Irinej najverovatnije će biti sahranjen u Hramu Svetog Save

Patrijarh srpski Irinej najverovatnije će biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, nezvanično saznaje izveštač RTS-a ispred Patrijaršije.

Patrijarh Irinej bi, ako nije drugačije odredio testamentom, bio prvi patrijarh sahranjen u Hramu. 

Do izbora novog poglavara Srpske pravoslavne crkve, naslednika patrijarha Irineja, njegove dužnosti obavlja Sinod, kojem predsedava najstariji član. Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri meseca od dana kada je presto patrijarha upražnjen.

Izveštaj Sanje Belović

SPC: Patrijarh se upokojio jutros, uskoro detalji u vezi sa sahranom

U petak, 20. novembra 2020. godine, u 7.07 u Vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović), saoštila je Srpska pravoslavna crkva.

"O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom Njegove svetosti patrijarha javnost će biti uskoro obaveštena. Večan mu spomen i Carstvo nebesko", navodi SPC.

Vučić: Takvi kao Vi nikada ne odlaze

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oprostio se na svom Instagram profilu od patrijarha srpskog Irineja.

"Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze...", napisao je Aleksandar Vučić na Instagramu uz fotografiju patrijarha Irineja.

Patrijarh Irinej primljen je 4. novembra u vojnu kovid bolnicu "Karaburma" nakon što je tokom redovnog testiranja potvrđeno postojanje koronavirusa.

U četvrtak je došlo do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja patrijarha zbog kovida 19, a tokom jučerašnjeg dana je intubiran.

Patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine, u manastiru Rakovica, od Njegove svetosti patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istog meseca na dan Svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao, upućen je na postdiplomske studije u Atinu, a 1969. godine je postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se pak vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove svetosti patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije, 1975. godine, izabran je za episkopa niškog.

Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Čin ustoličenja svetejšeg arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja izvršen je 23. januara 2010. godine, na svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom svetoarhangelskom hramu u Beogradu.