Читај ми!

Тело патријарха од сутра у Храму Светог Саве, одавање поште уз посебне мере

После литургије која ће сутра бити одржана у Саброној цркви, тело патријарха биће пренето у Храм Светог Саве. Сахрана заказана за недељу. Грађани ће моћи да се опросте од патријарха, али уз поштовање посебних епидемијских мера.

Тело патријарха биће унето у Саборну цркву сутра око 8.30 и биће изложено за време литургије поводом славе цркве. После је планиран кратак помен, а онда би тело требало да буде пренето у Храм Светог Саве.

Верници неће моћи да се опросте од патријарха у Саборној цркви, већ у Храму Светог Саве, и то по посебним правилима. Извештач РТС-а јавља да верници, иако је хладно, повремено долазе у Саборну цркву и пале свеће како би одали пошту патријарху Иринеју.

Када је реч о сутрашњем дану, земни остаци патријарха Иринеја ће кренути у 11.30 испред Саборне цркве.

Колону ће испред Храма Светог Саве дочекати војска, а у храму и свештенство. Помен је заказан за 12.30, а након тога целог дана и ноћи свештеници ће читати јеванђеља над одром.

Свештеник Драган Шовљански је рекао за РТС да је света заупокојена литургија заказана за недељу. Служиће је митрополит Хризостом са свим присутним архијерејима.

Према препорукама Кризног штаба, неће бити могуће целивање тела патријарха. Народ ће моћи да уђе у храм на централни улаз, да приђе на неколико метара, поклони се и изађе напоље.

"Позивамо све вернике да држе маске на себи, да се не задржавају и не праве гужве", навео је Шовљански.

Претходно је СПЦ саопштила да ће патријарх српски Иринеј бити сахрањен у крипти Храма Светог Саве на Врачару.

Донета је одлука да патријаршијске дужности преузима Свети архијерејски синод у складу са чланом 62 Устава Српске православне цркве, а да Светом синоду до избора новог патријарха српског председава митрополит дабробосански Хризостом.

За администратора упражњене Архиепископије београдско-карловачке, Свети архијерејски синод је изабрао Његово преосвештенство епископа шумадијског Јована.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво