U čast donora – sa novim plućima sedmi put osvaja vrh Tupižnice

Plućima nepoznatog davaoca, koja su joj transplantirana 2013. godine, 28-godišnja Knjaževčanka Sandra Živković, obolela od cistične fibroze, nastavila je život. Samo godinu dana posle operacije u Beču, osvojila je najviši vrh Tupižnice i tu akciju nazvanu "U čast mog donora" ponovila ovog leta sedmi put.

Sedma planinarska akcija "U čast mog donora" organizovana je za znatno manje učesnika zbog epidemije koronavirusa, ali sa istim ciljem - širenjem svesti o značaju zaveštanja organa.

"Ne postoji bolji način da ljudi shvate značaj zaveštanja organa nego da mi, koji zahvaljujući tome živimo, pričamo o tome, tako da bih ja iskoristila ovu priliku da pozovem, kao što radim i svake godine, sve transplantirane osobe da javno pričaju o tome koliko im je transplantacija promenila život", kaže Sandra Živković.

U najtežim trenucima bolesti, kao i u novom životu posle transplatacije, Sandrina najveća podrška bili su njeni roditelji.

"Sve je to za poslednjih sedam godina sasvim druga priča. Dotle je bilo mučenje, njeno i naše. Posle toga počeo je novi život koji, evo, nastavlja se sasvim normalno", kaže Gradimir Živković, Sandrin otac.

Sa Sandrom Živković na sedmi uspon do vrha Tupižnice krenuli su samo nabliži prijatelji.

"Učestvovala sam do sada na svakoj akciji i nadam se da ćemo se penjati još mnogo, mnogo godina", kaže Nena Paunović, Sandrina drugarica.

Srđan Glubović iz Planinarskog društva "Babin zub" kaže da to društvo godinama pomaže Sandri u organizaciji akcije i da se trude da to bude kako treba.

U Bučju, očevom rodnom selu, Sandra se bavi sušenjem voća, a sredstva za opremanje kuće, koja je dobila na jednom konkursu, omogućiće joj, da početkom sledeće godine, domaćinstvo otvori i za turiste.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво