Veliki problemi u Topličkom okrugu zbog poplava, u celoj Srbiji evakuisano 275 osoba

Vanredna situacija je na snazi u više od 20 opština i gradova zbog izlivanja reka. RHMZ upozorava da će vodostaji i danas biti u umerenom porastu. U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva. Poplavljena su brojna domaćinstva, a stotine građana je evakuisano. Stanovništvu pomaže i vojska. Nadležni najavljuju brzu nadoknadu štete.

Zbog rasta vodostaja i poplava, vanredna situacija je na snazi na teritoriji gradova Loznice, Kraljeva, Prokuplja, opština Mali Zvornik, Krupanj, Osečina, Lučani, Mionica, Ljig, Ivanjica, Vladimirci, Gornji Milanovac, Trstenik, Blace, delu teritorija opština Ljubovija, Kosjerić, Arilje, Žagubica, Lajkovac, Koceljeva, Bajina Bašta i Despotovac.

Do sada je evakuisano 275 osoba na teritoriji opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić, Požega, Lučani, Arilje, Blace, Ljig, Kraljevo, Kruševac i Jagodina.

Iako se očekuje da će u većini krajeva Srbije danas biti pretežno sunčano, RHMZ upozorava da će vodostaji i danas biti u umerenom porastu sa dostizanjem upozoravajućih nivoa na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na slivu Južne Morave sa pritokama.

U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva. V. d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je da je sanirano 120 kilometara puteva na kojima je saobraćaj bio u prekidu.

Premijerka Ana Brnabić naglasila je prilikom obilaska poplavljenog područja u Kosjeriću da je država sve uradila da do toga ne dođe i da će šteta biti brzo nadoknađena.

U Ljuboviji je poplavljeno više od 700 domaćinstava. Evakuisano je više stotina osoba. Reka Ljuboviđa je srušila dva mosta.

Količina vode koja je u Ljuboviji pala za 24 sata je 210 litara, što odgovara zbirnim višemesečnim padavinama.

U celom studeničkom kraju se izlila reka Studenica. Specijalne jedinice dva puta su skokom iz helikoptera ušle u odsečenu kuću bračnog para Bogojević, ali ih tamo nisu našli. Oni se sada vode kao nestali.

Više od 50 pripadnika Vojske Srbije angažovano je na pružanju pomoći stanovništvu u Mataruškoj Banji kod Kraljeva, odnosno na izradi bedema zbog izlivanja reke Ibar koja preti da poplavi okolna domaćinstva.

Nabujali Ibar odneo je viseći most u Magliču u Ibarskoj dolini.

U naselju Raškova bara u Arilju poplavljene su sve kuće. Evakuisan je jedan broj građana, ali većina ne želi da napusti svoje domove.

Mostovi na Moravici su zatvoreni za saobraćaj, isključeni su struja i voda.

U Ljigu je pokrenuto nekoliko klizišta, a obilne padavine pričinile su štetu na poljoprivrednom zemljištu, putevima, mostovima i pomoćnim objektima u okolnim selima, rekao je predsednik te opštine Dragan Lazarević.

Reke u Pomoravlju su u koritima i nema opasnosti od izlivanja, ali su sve službe obaveštene i u pripravnosti.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво