Novo pojačanje za MUP, stigao još jedan "Erbasov" helikopter

Još jedan "Erbasov" višenamenski helikopter H-145M namnjenjen MUP-u stigao je u Srbiju. Reč je o poslednjoj generaciji helikoptera za izvršavanje najzahtevnijih misija – transporta, traganja i spasavanja, borbenih misija, medicinskih evakuacija, nadzora i osmatranja, itd.

Podsetimo, Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova zaključila su 2016. godine ugovor sa kompanijom "Erbas helikopters" o nabavci devet helikoptera H-145M za potrebe Vojske Srbije i MUP-a.

Osim nabavke letelica, ugovor predviđa i pakete rezervnih delova, alata i dokumentacije, ali i transfer tehnologije za održavanje.

Srbija je među prvim kupcima H-145M, i prvi kupac tog modela opremljenog sistemom HForce.

"Erbas" je uveo filozofiju bazične platforme za helikoptere na koju može da se instalira različita oprema za različite letačke operacije.

Helikopterska jedinica policije koristi H-145M za misije traganja i spasavanja, medicinskog i VIP prevoza, a upotrebljavaće se i za specijalne operacije. Ovo je četvrti koji je stigao u tu jedinicu, a dolazak je nedavno najavio i magazin Scramble na društvenim mrežama.

Navedeno je da helikopter ima registraciju D-HADP i da će kada bude isporučen imati registraciju YU-MUP. Prema podacima sa sajta Flight Radar, helikopter je išao preko Graca.

Koliko je H-145M značajan za policiju uverila se i ekipa RTS-a koja je imala ekskluzivnu priliku da snimi kako izgleda let u posebnim uslovima početkom ove godine.

Posle dolaska novih letelica letelica povećan je broj sati naleta jer zahvaljujući novoj opremi, piloti MUP-a Srbije sada mogu da poleću i u lošijim vremenskim uslovima i uslovima smanjene vidljivosti.

Nedavno je "Erbas" objavio prelged uvođenja u upotrebu H-145M gde je posebno navedeno da Vojska Srbije radi na integraciji domaćeg naoružanja sa sistemom HForce.

U kompaniji ističu da raste interesovanje za njihov novi helikopter i da je zaključak da je reč o racionalnom i zrelom programu koji je uspeo da zadobije pozitivne ocene za samo godinu i po dana.

Platforma H-145M omogućava da se konstantno razmišlja o inovacijama, o čemu svedoče i navodi respektabilnih stranih medija da "Erbas" razvija sistem pomoću kojeg bi helikopter bio opasan dimom koji bi mu pomogao da bude nevidljiv.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">