Како лете "ербас" хеликоптери МУП-а кад је смањена видљивост

Хеликоптерска јединица МУП-а Србије јуче је уписала и јубиларни 500. сат лета на новим "ербасовим" хеликоптерима. Од доласка нових летелица повећан је проценат сати налета јер захваљујући новој опреми, пилоти МУП-а Србије сада могу да полећу и у лошијим временским условима и условима смањене видљивости. Eкипа РТС-а ексклузивно је имала прилику да сними како изгледа један такав лет.

Уместо дуге припреме, физичке провере и обележавања места слетања ван аеродрома, са ен-ви-џи опремом за ноћно летење, сада је све далеко брже. Ове наочаре између осталог омогућавају пилотима да искористе све изворе светла током ноћи, укључујући и оне природне.

"Са употребом ен-ви-џи опреме скраћујете процедуру, јер посада на основу онога што види сама доноси одлуку и бира место слетања, водећи рачуна да нема препрека", рекао је Ненад Недић, начелник Хеликоптерске јединице МУП-а Србије.

Колико је ова опрема вредна показује и то што је Федерална ваздухопловна администрација у Америци одлучила да је тестира за ширу употребу у цивилној авијацији. Иако је вредна не кошта мало, само један овај комплет кошта око 15.000 евра.

Ноћни летови далеко су сложенији од оних дневних. Пилоти тада немају исту оштрину вида, теже уочавају детаље. Ен-ви-џи опрема, а како је наша екипа могла и да се увери, омогућава им да и тада слећу безбедно и једноставно. Без те опреме али и без икаквих светала на тлу, пилоти би летели у потпуном мраку.

Уз наочаре, уместо мрака, пред пилотима – друга слика. Ипак, и ен-ви-џи има ограничења.

"Зависите од степена светла месеца и звезда и самој рефлексији од стања тла тако да ако нема минималних условима оне ништа неће корисити и чак с њима", навео је Недић.

Ова опрема, али и термовизијске камере којима су опремљени нови полицијски хеликоптери омогућавају лакшу претрагу терена. Недавно смо их видели на небу изнад Књажевца, током потере за Нинославом Јовановићем.

"Има доста напуштених објеката и кућа, где је уз употребу хеликоптера са жандармеријом вршен десант и настављено је испитивање других сумњивих објеката", казао је Недић.

Уз три "ербасова" хеликоптера који су од прошле године у употреби, у наредних месец и по полицији стиже и четврти. Тиме ће и додатно повећати број сати налета, који је већ сада око 40 одсто већи у односу на претходну годину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи