Немци са Х-145М лете у Сахари, у Мађарској одушевљени кокпитом, а по чему је Србија посебна

"Ербас" је испоручио Мађарској три хеликоптера Х-145М прошлог месеца, након чега је саопштио да је нови хеликоптер те компаније спреман за акцију. У чланку на сајту "Ербаса" објављен је преглед увођења у употребу лаког хеликоптера Х-145М у Луксембургу, Србији, Тајланду, Немачкој и Мађарској.

"Ербас" је истакао да је хеликоптер Х-145М био способно и повољно решење за нове глобалне претње. Како се наводи, Х-145М је успешан у многим сегментима.

Истиче се да компактни двомоторни хеликоптер комбинује окретност, перформансе и оштрину. Напредна технологија омогућава и веома низак ниво буке.

Компанија је поносна због могућности хеликоптера за борбу. Посебно се наглашава наоружање и рачунар. Једна од главних карактеристика је могућност да Х-145М буде брзо пребачен тамо где је потребан.

"Ербас" је почео да добија и фидбек од корисника хеликоптера. Мађарски војни пилоти су већ имали око 200 часова тренинг лета на новој летелици. Посебно су били одушевљени дигиталним окружењем у кокпиту.

"Управљање Х-145М је много лакше него управљање моделима које смо имали у Мађарској до сада, зато што је потпуно дигиталан и све се контролише помоћу рачунара", рекао је пилот Жолт Симон.

Такође, мађарски пилоти су приметили и дигитални приступ одржавању хеликоптера, што штеди много времена када се врши инспекција и припрема за лет.

"Ербас" истиче да се у Србији врши интеграција наоружања домаће производње са системом HForce. Тако је наведено да су рађене пробе гађања невођеним ракетама 80 милиметара. Такође, хеликоптер се опрема и наоружањем калибра 12,7 милиметара са митраљеском гондолом.

Када је реч о Немачкој, ратно ваздухопловство те земље је први пут користило Х-145М за обуку нигеријских падобранаца у Сахари.

У компанији закључују да расте интересовање за њихов нови хеликоптер и да је закључак да је реч о рационалном и зрелом програму који је успео да задобије позитивне оцене за само годину и по дана.

Х-145М је веома свестрана летелица. Може да се користи за извиђање, за обавештајне задатке, подршку трупама на земљи, нападачке мисије, борбу против тенкова, пратњу, тактички транспорт, евакуацију...

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво