Direktor Zavoda: Nismo hteli da izbacimo Desanku, na nas je stavljena meta

Poezija Desanke Maksimović ostaje u punom obimu u školskom progamu, kao i do sada, odlučeno je na vanrednoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije većinom glasova članova. Dr Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, ističe da Zavod nije bio doneo odluku da se Desanka izbaci iz školskog programa, već da je predložio da se prebaci u prvi razred srednje škole.

Direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja dr Zlatko Grušanović kaže da ga je uznemirilo to što akademska zajednica, sa kojom se inače i sastavlja program, nije nijednom ustala i rekla stop govoru mržnje sa kojim se ovih dana u Zavodu suočavaju.

Pojašnjava da Zavod ne donosi odluke, već samo daje predloge, a Nacionalni prosvetni predlog zatim o tome glasa. Grušanović ističe da u zavodu ima 86 zaposlenih, podeljenih po centrima, i 3.000 spoljnih saradnika - među njima je i direktorka Zadužbine "Desanka Maksimović".

Ističe da se koncepcija obrazovanja promenila, i da više nije cilj reprodukovanje znanja, već funkcionalno znanje. Grušanović objašnjava kako teče procedura reforme programa.

"Ministarstvo da nalog da se nešto reformiše, a Zavod na osnovu liste spoljnih saradnika sastavi komisiju po programima. To je bilo u novembru, a u januaru je urađeno", rekao je Grušanović i istakao da je Zavod u ovom slučaju postavljen kao meta, a on Lucifer.

Dodaje da su u Nacionalnom prosvetnom savetu, između ostalih, i predstavnik SANU i Matice srpske, univerziteta. Pitanje je, kaže Grušanović, zašto u januaru ili februaru iz NPS nisu obavestili Akademiju.

"Poenta je da sam ja svoj posao uradio", poručio je Grušanović. 

Direktor Zavoda ističe da se na društvenim mrežama šire informacije da nečega nema čak i kada ima, kao u slučaju Danila Kiša.

Niko, dodaje, nije predložio da se "Tražim pomilovanje" izbaci iz programa, već da se prebaci u prvi razred srednje škole.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво