Поезија Десанке Максимовић остаје у школском програму

Поезија Десанке Максимовић остаје у пуном обиму у школском прогаму, као и до сада, одлучено је на ванредној седници Националног просветног савета Србије већином гласова чланова.

"То значи да ће у програму четвртог разреда остати збирка "Тражим помиловање", а у трећем избор из поезије", рекао је за Радио Београд 2 председник Националног просветног савета професор Радивоје Стојковић.

Одлука је, како је додао, прослеђена Министарству просвете Србије.

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да ће то решење и највероватније и бити. 

"Да се задржи цео опус песникињин како је и био, а онда песници као што су и Пекић, Раичковић и Лалић као једна нова антологија уђу, као антологија савремене српске поезије у једном новом термину, и да не ремети остале ствари", рекао је Шарчевић. 

Седница је одржана након реакције јавности на одлуку комисије Завода за унапређивање образовања и васпитања да чувена збирка велике српске песникиње буде искључена из програма за четврти, а њен избор поезије из трећег разреда гимназије јер се сматра да се то дело Десанке Максимовић не уклапа у "оквир епохе".

Заменица директора Завода за унапређење васпитања и образовања Дејана Милијић Субић појаснила је да је нешто морало да изаће из програма да би се оставило места за аналозу.

"Имали смо прилику да разговарамо о томе да ли ће у програму бити Попа, Миљковић, Раичковић, са нешто већим избором песама, Иван В. Лалић који се до сада није нашао, и наравно у том корпусу и Десанка Максимовић. Нешто од тога је морало да изађе из програма да би се оставило довољно места за анализу. Десанка је врло свесно изабрана, зато што су ученици за разлику од осталих песника, за разлику од песника које сам побројала, сукцесивно обрађује у основној школи", рекла је Дејана Милијић Субић.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво