Stupile na snagu nove mere Srbije protiv koronavirusa, na koga se odnose

Mere koje je Vlada Srbije juče usvojila kako bi se suočila sa koronavirusom stupile su na snagu. Zabranjena su javna okupljanja u zatvorenim prostorijama sa više od 100 osoba, a međunarodni putni saobraćaj se preusmerava na glavne granične prelaze.

U Srbiji je do jutros u osam časova Kovid-19 potvrđen kod 19 osoba. Kako bi se usporilo širenje koronavirusa, preduzete su posebne mere.

Na osnovu stava epidemiologa, u ovom trenutku nema obustave nastave, ali se nastavlja intenzivno praćenje situacije u vrtićima, školama i na univerzitetima. 

Zabranjuje se javno okupljanje više od sto osoba u zatvorenim prostorijama.

Vlada Srbije je apelovala na građane da prilikom organizacije privatnih događaja kao što su svadbe, krštenja, i slične manifestacije sa većim brojem ljudi, da ti događaji budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove. 

Ko ne može da uđe u Srbiju 

Kada je reč o privremenoj zabrani ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Narodnoj Republici Kini, Republici Koreji i Švajcarskoj.

Precizirano je da se ona odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej Narodne Republike Kine, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang Republike Koreje i kantonu Tićino u Švajcarskoj.

Ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska za strane državljane koji su boravili u Italiji i Iranu.

Međunarodni putni saobraćaj trebalo bi da se preusmerava na glavne granične prelaze i najavljeno je da će privremeno biti zatvorena 44 manja i povremena granična prelaza.

Kada je reč o uslužnim objektima koji se nalaze na tranzitnoj ruti kroz Srbiju i auto-putevima, doneta je odluka da njihovi zaposleni moraju da budu obezbeđeni zaštitnim sredstvima zbog dolaženja u dodir sa tranzitnim putnicima.

Ko bi trebalo da odloži putovanja

Vlada Srbije poziva građane Srbije koji rade u inostranstvu i koji dolaze sa područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa, a planiraju dolazak u zemlju za predstojeće uskršnje praznike, da putovanje odlože.

Građani koji imaju simptome koje izaziva koronavirus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže informacije pozvati na brojeve telefona: +381 64 8945-235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" (Ulica dr Subotića 5, 11000 Beograd) broj telefona: +381 11 2684-566 ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj građani borave.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво