Broj zaraženih koronavirusom raste iz dana u dan – kada se očekuje vrhunac epidemije

Od svih ljudi zaraženih koronavirusom u svetu, čak 93 odsto je iz samo četiri zemlje, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Većina obolelih će se oporaviti, smatraju stručnjaci. Miljan Rančić iz Svetske zdrastvene organizacije kaže za RTS da je Srbija do sada preduzela sve adekvatne mere.

Prema rečima Miljana Rančića, brojevi nisu od krucijalne važnosti. Procenat oporavljenih potvrđuje ono što su prva istraživanja iz Kine dala, a to je da se oporavljaju svi laki slučajevi, što je oko 80 odsto obolelih.

"Oko 15 odsto su oni sa težom kliničkom slikom i ovde govorimo o njima, a ne o onih 80 odsto koji se oporavljaju bez problema. Dakle, od preostalih 20 odsto, 15 odsto ozdravi uz medicinsku negu i hospitalizaciju dok pet odsto bude zaista kritično i moraju da budu priključeni na aparate za disanje i održavanje života", objasnio je Rančić gostujući u Beogradskoj hronici. 

U Srbiji je ukupno obolelo pet osoba a od broja obolelih zavisiće i šta će se dalje preduzimati, saopštili su naši zvaničnici.

"Postoje stručne preporuke Svetske zdravstvene organizacije u smislu kako sprovoditi preventivne i kontrolne mere nadzora nad ovom bolešću. Broj potvrđenih slučajeva nije jedini kriterijum koji diktira koji će odgovor zemlja dati. Na osnovu svih epidemioloških podataka o nadzoru i kontaktima donose se odluke da li će se mere učiniti strožim nego što su u početku bile. Broj zaraženih u Srbiji još ne predstavlja opasnost, još se radi o sporadičnim slučajevima gde nema lokalne transmisije", smatra Rančić.

Strože mere zavise od broja zaraženih 

Uvođenje strožih mera, zatvaranja vrtića i škola, zabrana okupljanja ne zavise od broja zaraženih, već od načina na koji su se zarazili. 

Važna je transmisija virusa, koliko brzo se širi, da li se znaju kontakti, da li se zna poreklo infekcije, odnosno da li se zna prvi kontakt koji je doprineo širenju infekcije.

"Kada imate transmisiju kao što je u Italiji preduzimaju se drastične mere, pa je od jutros praktično cela zemlja u karantinu. Takve mere se preduzimaju kada imate veliku brzinu širenja virusa, kada ne možete postojećim merama da iskontrolišete šta se dešava i očekuje se da one daju rezultat. Kao i u Kini gde su, uslovno rečeno, preduzete drastične mere i kojih su se pridržavali. I ako pogledate epidemiološke podatke poslednjih dana, Kina je uspela da zaustavi brzo širenje virusa i trend novozaraženih konstantno pada", objasnio je Rančić.

Niko ne može da zna kada je kraj epidemije ali se svi nadaju da virus neće dugo opstati sa dolaskom proleća i porastom temperature.

"Na osnovu analogije sa drugim virusima iz grupe korona, može se eventualno pretpostaviti da bi toplije vreme moglo da utiče na suzbijanje virusa, ali budući da je reč o novom virusu, to niko ne može da tvrdi sa sigurnošću", smatra stručnjak SZO.

I dalje raste broj obolelih 

Vrhunac epidemije je onda kada iz dana u dan broj novozaraženih počne da opada.

"Ako se uzme u obzir da su prvi zaraženi u Kini bili oko 7. i 8. decembra onda možemo da govorimo da je vrhunac kod njih dostignut dva meseca kasnije, ali to ne znači da isti model može da se prenese i na bilo koju drugu zemlju. Što se tiče Evrope i ostatka sveta, mi smo još uvek na uzlaznom delu takozvane epidemiološke krive. Dakle, iz dana u dan i dalje raste broj", rekao je Rančić.

Svetska zdravstvena organizacija, na osnovu onoga u šta je do sada imala uvid u kontekstu spremnosti za adekvatan odgovor na izazov novog koronavirusa, Srbija je preduzela čitav niz mera po svim ključnim elementima.

"Te mere su: mogućnost sprovođenja adekvatnog nadzora, brza detekcija, laboratorijska dijagnostika i potvrde, adekvatno bolničko zbrinjavanje težih slučajeva, sprečavanje daljeg širenja, komunikacija prema javnosti. Sveukupni odgovor Srbije za ovakav scenario je sasvim dobar. Naravno, ukoliko bi situacija progradirala do nekih izuzetno velikih razmera, mere bi se menjale, ali u ovom trenutku su mere u Srbiji dobro primenjene", kaže stručnjak SZO.

Kada je reč o ranijim iskustvima Miljan Rančić kaže da su i svet i Srbija bile u manje ili više sličnim situacijama.

"Kada pogledate epidemiju SARS-a Srbija je preduzela slične mere imajući prethodno iskustvo sa pandemijskim gripom. Srbija je imala iskustva i sa katastrofalnim poplavama 2014. godine, kada je bila obuhvaćena trećina njene teritorije, a nije zabeležena ni jedna epidemija", istakao je Rančić za RTS.

четвртак, 09. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара