Od danas novi zakoni, nova pravila, nova poskupljenja…

Prvog dana 2020. godine stupaju na snagu novi zakoni, počinju da važe neka nova pravila. Zabrana plastičnih kesa, novi kućni red u zgradama, izvršitelji uteruju dugove, legalizacija u nadležnosti opština - samo su neke od novina koje se od danas uvode.

Na računima za struju od 1. januara biće uvećan obavezan iznos za TV pretplatu, sa 220 na 255 dinara.

Sa prvim danom Nove godine poskupljuje i lokalna komunalna taksa koja se plaća prilikom registracije vozila. Izuzeti su samo autobusi i kombi-busevi, a iznose povećanja određuju jedinice lokalne samouprave.

Beograđane, prema najavama, uskoro očekuje povećanje cena vode. Neće to biti baš u januaru, pošto je u prethodnih par meseci uplatnica "Infostana" već uvećana po drugim osnovama, ali u prvoj polovini godine veoma verovatno.

Zahtev preduzeća isporučioca usluge je upućen nadležnima. Dugovanjima "Infostanu" će se, umesto sudova, od 1. januara baviti javni izvršitelji.

Stara dugovanja za komunalne usluge i grejanje koje naplaćuje "Infostan" ima 150.000 Beograđana. Rok za reprogram produžen je do kraja marta, a do sada ga je sklopilo gotovo 8.000 domaćinstava. Grad je ponudio otpis kamate, maksimalno 12 rata, a za isplatu duga u celosti i otpis 15 odsto glavnice.

Milica Paunović iz "Infostana" rekla je za RTS da korisnici komunalnih usluga imaju mogućnost da im se otpiše celokupna kamata i deo glavnog duga, kao i da sami izaberu na koliko će rata platiti svoj dug. 

Cigarete bi trebalo da poskupe 10 dinara po paklici, zbog povećanja akciza.

Bez plastičnih kesa i bez buke u stanovima 

Grad Beograd od 1. januara zvanično i konačno uvodi zabranu korišćenja plastičnih kesa. U prodavnicama ćete dobiti ili kupiti kesu od papira ili platnenu torbu, a kako su za trgovce kazne za kršenje ovog propisa visoke, očekuje se da će ih se pridržavati.

U beogradskim zgradama počinje primena novih propisa o kućnom redu, od kojih su najinteresantnije sankcije za buku iz stanova.

Za svaku buku iznad 30 decibela koja dopre do vašeg stana, plaća se kazna od 5.000 dinara naviše, zavisno od grada do grada

To znači da i građani Srbije mogu da prijave svoje komšije za galamu, lupanje, bušenje, pomeranje nameštaja, lupanje u zid, pa čak i za glasni plač.

Doneta je izmena odluke o kućnom redu, prema kojoj sada, osim upravnika, i stanari mogu prijaviti bučne komšije komunalnoj policiji i komunalnoj inspekciji.

Kazna za bilo koju vrstu buke u zgradi je 10.000 dinara, a isti iznos je propisan i za držanje raznih predmeta na terasi, hodniku zgrade, za ostavljanje smeća ispred vrata. 

Penzioneri i penzije...

"Švajcarska formula" obračuna usklađivanja penzija biće primenjivana od 1. januara 2020. godine. Nadležna ministarstva su predložila, a poslanici u parlamentu prihvatili, da penzije ubuduće rastu za procenat koji predstavlja zbir polovine procenta rasta potrošačkih cena, i polovine procenta rasta zarada bez poreza i doprinosa.

Uslovi za penzionisanje se menjaju.

Žene će u 2020. godini za ostvarivanje prava na starosnu penziju morati da napune 63 godine života.

Za odlazak u prevremenu penziju, novi uslovi su 39 godina staža i 57 godina i osam meseci života za žene, i 40 godina staža sa 58 godina i četiri meseca života za muškarce.

Nova pravila za paušalce 

Od prvog dana Nove godine paušalne preduzetnike očekuju nova pravila. Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana ukinute su grupe paušalaca i proširen je spisak onih koji mogu da postanu paušalci. 

Umesto poklona, za više od 115.000 paušalaca stižu novine. Jedna od glavnih je da će od 15. januara poreska rešenja dobijati unapred, elektronski, pa će tako znati koliki im je porez za celu godinu. Za pojedine biće i dodatnih olakšica.

Novina je i to da će od januara paušalno moći da se oporezuju i auto-mehaničari, auto-limari i računovođe. Način oporezivanja menja se za 14 delatnosti među kojima su taksisti, programeri, arhitekte, umetnici. Njima će se porez obračunavati po republičkom proseku.

Ako ste frilenser i radite isključivo za stranog poslodavca koji nema predstavništvo u Srbiji, od 2020. godine zakon vas prepoznaje kao osiguranika samostalnih delatnosti, sa svim pravima i obavezama koje iz toga proističu. Što znači da morate sami podneti prijavu i obračunavati poreze i doprinose. 

Dužnici i legalizacija

Ukoliko ste dužnik i strepite od prinudne naplate, imajte u vidu da 1. januara stupaju na snagu izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Promenjeno je više od pola "zakona o izvršiteljima", za koji se tvrdi da je sada povoljniji za dužnike.

Od 1. januara 2020. godine uvodi se postupak dobrovoljnog namirenja novčanih potraživanja pred javnim izvršiteljem.

Suština je u tome da dužnik postigne sporazum sa poveriocem, uz posredovanje javnog izvršitelja, ali bez ulaženja u izvršni postupak i uz znatno manje troškove. Inicijativa mora da potekne od poverioca, a rok za sprovođenje ovog postupka je ograničen na 60 dana.

Od 1. januara 2020. godine počinje primena novih odredbi Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO), prema kojima dužnik, vlasnik nepokretnosti više neće moći da ostane bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti.

Takođe, zakonskim izmenama predviđena je potpuna zaštita porodilja i dece - tako što će po prvi put biti izuzeta od izvršenja sva primanja po osnovu zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom.

Od 1. januara 2020. godine legalizaciju će sprovoditi opštine kojima će praktično biti upućeno, tačnije vraćeno oko 190.000 predmeta.

Na osnovu Zakona o glavnom gradu i novog Statuta grada poslovi legalizacije do 400 kvadrata prelaze u nadležnost gradskih , a do 3.000 kvadratnih metara u nadležnost prigradskih opština. 

Troškovi prevoza za dolazak i odlazak sa rada

Menjaju se pravila za naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada. Poslodavac od 1. januara može da bira između dve opcije.

Prva opcija je da poslodavac kupuje zaposlenima mesečne prevozne karte u javnom saobraćaju.

Ovo je najekonomičnija opcija, jer nema dodatnih troškova. S druge strane, radi se o najmanje poželjnoj opciji za zaposlene, jer ne uvažava njihovu slobodu izbora koju vrstu prevoza će koristiti za dolazak i odlazak sa posla. Isplata naknade uz sakupljanje računa.

Druga opcija je da poslodavac isplaćuje zaposlenima naknadu za troškove prevoza, uz korišćenje neoporezivog iznosa, ukoliko se ti troškovi dokumentuju.

Ova opcija podrazumeva sakupljanje računa kao dokaza da je isplaćena naknada stvarno i iskorišćena za prevoz (to je uslov za korišćenje neoporezivog iznosa).

Gradske vlasti Beograda najavile su da se 1. septembra 2020. završava desetogodišnji ugovor sa konzorcijumom na čijem se čelu nalazi firma "Apeks", pa Grad traži partnera, a ko će to biti, znaće se u drugoj polovini naredne godine.

Da li će biti produžen ugovor sa "Apeksom" za bus-plus ili će biti potpuno promenjen sistem naplate karata, ili će Grad pronaći novog operatera, saznaćemo tokom naredne godine.

Skuplja vozačka dozvola

Polaganje za vozačku dozvolu za B kategoriju u novosadskim auto-školama biće skuplje za 8.000 dinara, dok u većini ostalih gradova cene se neće menjati.

Od 1. januara polaganje u Novom Sadu uz prijavu ispita, lekarsko uverenje, te polaganje prve pomoći, stajaće buduće vozače oko 95.000 dinara ili nešto više od 800 evra.

Iz auto-škola objašnjavaju da su povećanju cena kumovale veće cene energenata, rada, poreza i doprinosa.

U Beogradu za sada neće biti poskupljenja, prosečna cena je od 75.000 do 80.000 dinara, sa svim troškovima. 

Parkiranje "na minut" i sa "četiri migavca" na ulici, na biciklističkim stazama ili na trotoarima od naredne godine će se striktnije kažnjavati.

Grad Beograd je nabavio nove kamere koje će biti postavljene u zoniranim delovima prestonice i one će pokrivati sve najvažnije ulice, a svako ko se i dalje bude parkirao gde ne treba, moraće da plati kaznu.

Jedna promena a ne događa se u Srbiji 

U Nemačkoj sa prvim danom 2020. godine na snagu stupaju nova pravila o zapošljavanju radnika iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Paket zakona podrazumeva nekoliko stvari koje se jednim imenom mogu nazvati - liberalizacija. Poslodavci će moći da zapošljavaju imigrante bez potvrde da radnici istog profila ne postoje na tržištu rada EU.

Boravak u Nemačkoj do šest meseci i lično traženje posla, za sve nivoe kvalifikacija, biće moguć uz uslov posedovanja dovoljno sredstava za izdržavanje u navedenom periodu, i poznavanje nemačkog jezika. Obećano je i ubrzano priznavanje diploma.

broj komentara 19 pošalji komentar
(četvrtak, 09. jan 2020, 14:33) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

vaspitaj dete

(sreda, 01. jan 2020, 13:06) - anonymous [neregistrovani]

ТВ претплата уз рачун за струју

ТВ претплата (или боље - такса за јавни сервис) је обавезна за свако домаћинство, према закону Србије и према препорукама драге нам ЕУ. То су средства намењена финансирању јавног сервиса, а новац који дајете фирмама за кабловску, сателитску, интернет и остале ТВ платформе, дајете за допрему сигнала до вашег ТВ пријемника. То је накнада за техничку услугу и у њу није урачуната претплата за РТС. Ко хоће да гледа РТС, а да не плаћа кабловску ТВ, може то да чини преко РТС планете или преко ТВ антене, у ДВБТ2 систему.

(sreda, 01. jan 2020, 12:46) - Markovljev [neregistrovani]

Sretna vam nova godina

Pokusacu da ne budem dug, ali se mi cini da na svaki pasus covek moze imati logicnu primedbu.Kao prvo cemu sluzi Komunalna policija?Partijsko zaposljavanje na teret budzeta i dupliranje funkcije Policije.Zakon o kucnom redu je ismejavanje cinjenice u kakvim zgradama zivimo i da se cuje lupanje snicli od prvog do desetog sprata a ne deciji plac ili lajanje psa.To je samo oruzje u ruke psihopata da maltretiraju ljude u zgradi za kojekakav sum u zgradi.Prinudjavanjem poslodavaca da placaju prevoz zaposlenima je samo razlog da gradski prevoznici drze tako visoke cene prevoza.Pisao sam da u Pragu placam za godisnju kartu cca 160 eura koliko mesecno hoce GSP u Novom Sadu.Seniori iznad 65 godina to imaju besplatno.Eto toliko o promenama od 1.1.2020. Sretna vam Nova godina.

(sreda, 01. jan 2020, 11:59) - anonymous [neregistrovani]

TV pretplata

Placanje TV pretplate uz racun za struju a vec placam pretplatu preko racuna za internet TV pretplatu telefon Zar nije to duplo Nemaju svi ali sta oni koji vec imaju

(sreda, 01. jan 2020, 11:45) - Jasna [neregistrovani]

Buka od komšija

Da li u komšijsku buku spada i buka koju prave njegovi kućni ljubimci?
Kojim aparatom možemo izmeriti decibele buke koju stvara komšija?

(sreda, 01. jan 2020, 11:24) - milan [neregistrovani]

Dugovi

Uopšte ne mogu verovati da postoje oni koji ne plaćaju
račune komunale, RTV-ja, Elektrike, račune za mobitele
i telefone, račune za internet...

Zar ljudi uistinu misle da mogu sve uzimati besplatno i
to nokome ne plaćati?

Ako ja u svojoj državi ne platim redno sve te obaveze,
zaplenili bi mi kuću i prodali je.

(sreda, 01. jan 2020, 11:14) - anonymous [neregistrovani]

Пластичне кесе

А шта је са оним танким кесама које се бесплатно деле на одељку за воће и поврће у хипермаркетима? Њих је највише

(sreda, 01. jan 2020, 11:07) - anonymous [neregistrovani]

Prijava?

Prijava i za preglasan plač? Hoće samo da naprave probleme između komšija. Da meni dođe kazna od 10000 dinara zato što je neko u stanu preglasno plakao, zapalio bih komšijin stan i njega u njemu. Šta, treba decu ubiti da ne bi plakali glasno?

(sreda, 01. jan 2020, 10:23) - Bili [neregistrovani]

stimulativno

Oni koji nisu plaćali račune redovno dobiće 15% popusta. Stimulativno za sve nas koji redovno plaćamo da promenimo navike.

(sreda, 01. jan 2020, 10:15) - Зозон [neregistrovani]

Па онда ГСП ...

Онда ГСП неће смети да вози по Београдским улицама, а вероватно је слично и у другим градовима, због буке који праве њихови аутобуси. Што због мотора, кочења или неких вентила који пиште, звижде и сл. и тако цео дан и ноћ. Ако почнемо због њих да шаљемо пријаве, а комунална полиција их почне кажњавати - затвориће фирму. Што можда и не би било лоше, јер би онда већина прешла на бициклове и ето нам чистијег ваздуха. Само што је ово Србија и закон не важи исто за све.