Fakulteti otvaraju vrata po treći put, brucoša sve manje

Već nekoliko godina fakulteti organizuju i treći upisni rok. Ove godine, samo na Univerzitetu u Beogradu ostalo je čak dve hiljade i 600-ina slobodnih mesta - gotovo petina ukupno planiranog broja za upis.

Razlozi što fakulteti raspisuju i treći rok su brojni - od loših promocija fakulteta do promene odnosa mladih prema određenim strukama.

"Većina današnjih studenata su potpuno drugačiji i informacije nalaze na potpuno drugačijim mestima nego gde fakulteti nude te informacije o sebi", kaže Luka Merošin, student Farmaceutskog fakulteta.

Nemanja Veličković, student Pravoslavno bogoslovskog fakulteta kaže da su sve manje zainteresovani za društveno-humanističke nauke.

"Konkretno za Pravoslavno-bogoslovski fakultet tu je još jedan problem, a to je problem nedostatka vere među ljude", rekao je Veličković.

Mala zainteresovanost ne znače i da je fakultet loš.

Dragana Slavković, diplomac Rudarsko-geološkog fakulteta rekao je da je taj fakultet već dve godine unazad kotiran među prvih sto fakulteta najboljih u svetu u oblasti rudarstva i geologije.

"Mislim da je glavni problem u tome što rudarstvo i geologija nisu uvršteni u osnovno i srednje obrazovanje", kaže Slavković.

Ono što je atraktivno stranim studentima nije i domaćim, a to su studije srpskog jezika i književnosti.

"Moramo da shvatimo da je manji broj mladih koji žele da studiraju. Prosto žele da se zaposle jer im je ekonomska situacija takva da je teško odvojiti vreme za studije. Mislim da će odgovor za to biti studije uz rad", rekla je prof. Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta.

Ni na matematici nije ništa bolje. U trećem roku prijavilo se samo dva kandidata, jer mladi ne žele u nastavnike iako školama fali takvih 450.

"Matematički fakultet ima smanjenu školarinu, odnosno popuste u odnosu na školarinu za samofinanisrajuće studente koji studiraju na nastavničkom smeru, ali problem je što sada ne uspevamo ni budžetski, da popunimo taj modul", kaže Saša Malkov, prodekan Matematičkog fakulteta.

Prof. Petar Bulat, prorektor Univerziteta u Beogradu kaže da je jedan od razloga veća konkurencija na tržištu obrazovanja, pominju se i manje generacije dece koje se sad upisuju.

"Kada se iskombinuju ta dva razloga mislim da bi se na taj način mogao objasniti ovako veliki broj slobodnih mesta na Univerzitetu u Beogradu", kaže Bulat.

Rešenje je i modernizacija programima. Tako na primer Pravoslavni bogoslovski fakultet, sa Ahitektonskim i Građeviskim sprema program za revitalizaciju crkvenih objekata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво