Meštani požeškog sela obnovili stari običaj – mobom do boljeg života

Veliki i teški sezonski poslovi u poljoprivredi nekada su mogli da se urade jedino mobama, a one su, bez obzira na posao, uvek bile dobrovoljne. Tradicionalni običaj međusobnog pomaganja, potisnula je mehanizacija ali o tradiciji, u Glumču kod Požege, sačuvali su je i modernizovali.

Za deset grla u domaćinstvu Mila Filipovića ni ove zime nema zime za hranu. Da pripreme silaže u pomoć su na mobu stigle i komšije.

"Potrebna je sloga, potrebno je da se poštuju starinski običaji. Tu je potreban i rad. Treba raditi da bi se imalo. Ako radiš imaš, ako ne radiš – nemaš", navodi Mile Filipović iz Glumča.

I Mile se odaziva na mobe kod komšija. Kaže to je tradicija, a stariji uče mlađe prednostima kolektivnog rada na dobrovoljnoj osnovi.

"Ovako je kod nas stalno. Organizujemo se i radimo sve zajedno", navodi Mićo Tešić iz Glumča.

Stanoje Ristović navodi da se na mobi donosi sve – od drva, pa do kukuruza i pšenice, dok Radoje Nikolić dodaje da se zajedničkim snagama lako dođe do cilja.

Domaćin Mile vredne radnike nagradi bogatom trpezom. To je prilika da se povrati snaga, ispriča poneka anegdota ili šala.

"Ne plaćam gorivo, a ni radnike jer su danas kod mene na mobu došle komšije", objašnjava Filipović. 

U polju, kažu, nisu potrebne međe ni ograde, jer se tačno zna dokle je čije.

Složne komšije iz Glumča kažu, dok god bude ovakvih moba, živeće i sela u Srbiji.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 05. sep 2019, 09:38) - anonymous [neregistrovani]

Било би дивно

Било би дивно када би овај пример постао нека врста "иницијалне каписле" и почео да се шири у целој Србији. Свака вам част, браћо из Глумча!!!

(sreda, 04. sep 2019, 21:32) - anonymous [neregistrovani]

Bravo!

Šta još reći osim jedno veliko Bravo.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">