Meštani požeškog sela obnovili stari običaj – mobom do boljeg života

Veliki i teški sezonski poslovi u poljoprivredi nekada su mogli da se urade jedino mobama, a one su, bez obzira na posao, uvek bile dobrovoljne. Tradicionalni običaj međusobnog pomaganja, potisnula je mehanizacija ali o tradiciji, u Glumču kod Požege, sačuvali su je i modernizovali.

Za deset grla u domaćinstvu Mila Filipovića ni ove zime nema zime za hranu. Da pripreme silaže u pomoć su na mobu stigle i komšije.

"Potrebna je sloga, potrebno je da se poštuju starinski običaji. Tu je potreban i rad. Treba raditi da bi se imalo. Ako radiš imaš, ako ne radiš – nemaš", navodi Mile Filipović iz Glumča.

I Mile se odaziva na mobe kod komšija. Kaže to je tradicija, a stariji uče mlađe prednostima kolektivnog rada na dobrovoljnoj osnovi.

"Ovako je kod nas stalno. Organizujemo se i radimo sve zajedno", navodi Mićo Tešić iz Glumča.

Stanoje Ristović navodi da se na mobi donosi sve – od drva, pa do kukuruza i pšenice, dok Radoje Nikolić dodaje da se zajedničkim snagama lako dođe do cilja.

Domaćin Mile vredne radnike nagradi bogatom trpezom. To je prilika da se povrati snaga, ispriča poneka anegdota ili šala.

"Ne plaćam gorivo, a ni radnike jer su danas kod mene na mobu došle komšije", objašnjava Filipović. 

U polju, kažu, nisu potrebne međe ni ograde, jer se tačno zna dokle je čije.

Složne komšije iz Glumča kažu, dok god bude ovakvih moba, živeće i sela u Srbiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво