MUP zadovoljan poverenjem koje građani imaju u policiju

Dan policije ove godine biće okrenut ka najmlađim koji će sa njenim radom moći da se upoznaju u nedelju na Kalemegdanu, rekao je za RTS direktor policije Vladimir Rebić.

Uz smotru na Kalemegdanu kroz Knez Mihailovu će prodefilovati konjička brigada i policijski orkestar.

"Pozivam roditelje da dovedu decu da se družimo i da približimo policiju deci, da se upoznaju sa bezbednim korišćenjem interneta, govorićemo i o vršnjačkom nasilju a imaće priliku da vide i osnove forenzike", rekao je gostujući u Jutarnjem programu direktor policije.

MUP je zadovoljan poverenjem koje i građani a pre svega mladi imaju u policiju.

"Već treću godinu u školama sprovodimo edukativne programe i osnovno je da im ukažemo da je policija njihov prijatelj u koju treba da imaju poverenje", rekao je Rebić.

Jedna od tema koja zaokuplja pažnju i javnosti ali i policije je nasilje nad ženama.

"Činjenica je da je veliki broj žena stradao ali od 2017. godine imamo i zakon koji je dao dodatna ovlašćenja policiji da reaguje. Sertifikovani službenik policije se odmah upućuje na poziv. To su često situacije gde nema dokaza o eklakantnom kršenju zakona gde policajac procenjuje da li će uvesti hitnu meru odstranjenja iz stana ili predložiti meru zabrane prilaska", naveo je Rebić.

Često se dešava da nasilnik tokom mere zabrane prilaska ili odmah nakon ukidanja te mere ponovo napadne žrtvu, često sa fatalnim ishodom.

"U ovom trenutku nemamo mogućnost da putem elektronskog nadzora pratimo nasilnu osobu da li se nalazi u blizini žrtve. Što se tiče obilaska često policajac na terenu dobije nalog od pretpostavljenog da obiđe žrtvu ali čak iako obiđemo žrtvu jednom ili dva puta u toku dana, to ne može da spreči nasilnika da joj priđe u neko drugo vreme", rekao je Rebić.

Prema rečima direktora policije, od uviđenja novog zakona preko 20.000 mera je izrečeno ali je potrebno da ohrabrimo žrtve nasilja da ukoliko se osete ponovo ugrožene da se jave, što one često ne čine.

Na početku sezone letnjih odmora i povećane frekvencije saobraćaja MUP u saranji sa "Putevima Srbije", REM-om i drugim institucijama radi na realizaciji projekta uz pomoć koga bi vozače upozoravao na stanje na putevima i vremenske nepogode.

"Reč je o projektu na upozorenje na gužve u saobraćaju i upozorenje na vremenske prilike. Ovih dana biće potisan protokol koji će omogućiti da se svima koji putuju a slušaju radio prekine program kako bi ih upozorili na stanje na putu", rekao je za RTS Vladimir Rebić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 14. jun 2019, 11:22) - Maja [neregistrovani]

Koje bre poverenje?

Ko veruje partijskoj policiji? Ako hoćete i odgovor, evo: niko.

(petak, 14. jun 2019, 11:20) - Miki [neregistrovani]

Poverenje?

A ko to sem roditelja pripadnika MUPa, pojedinih pemzionera i sl ima poverenja u Vas?? Prestanite sa trosenjem goriva, kupovinom vozila za maskembal po ulicama BG sto izvodi interventna presrecuci ljude koji nemaju veze sa nezakonjem samo da bi odredjen broj ljudi (glasaca) pomislio kako se toboz borite protiv kriminala dok dileri droge ne smetano rade sta rade jer nisu Vasa meta. Posebno ste angazovani u Borci i Zemunu kao da je vanredno stanje. Nisam siguran da ne prelazite granicu ovlascenja!

(petak, 14. jun 2019, 10:55) - Vidan [neregistrovani]

Komentar

Dobra je naša policija.