Građani Hrtkovaca žive u miru, najave mitinga ih ne zanimaju

Političari nas se sete samo kada njima zatrebaju politički poeni, njihove razmirice nas ne interesuju, nego rad i od čega i kako ćemo da živimo, kažu u Hrtkovcima na najave i zabrane mitinga 6. maja. Posle četvrt veka od iseljavanja jednih i doseljavanja drugih, meštani ovog sremskog sela prošlost podređuju budućnosti.

U poplavama 2014. godine Sava im je stigla gotovo do puta. Tim nevoljama podignuto je spomen obeležje, ali i nov nasip. U selu je i nova hala, uređuje se centar, asfaltiraju se kilometri puta.

Ivan Trajkov iz Hrtkovaca kaže da se živi od poljoprivrede, ali i fabrika koje su se otvorile u Rumi. "Mitinzi nikoga ne zanimaju. Sedim s prijateljima, ne razgovaramo o tome", rekao je Ivan.

Imaju školu sa 300 đaka, poštu, ambulantu, pravoslavnu i katoličku crkvu, vatrogasni dom – kao prepoznatljivo obeležje sela. Brojni su lokali, ali i prodaja ispred kuća.

"Ima i mešovitih brakova, ima 60 odsto Srba, 30 odsto Mađara, 10 odsto Hrvata. Svi se druže između sebe, tako da nikoga ne zanima nečiji cenzus. Živi se mirno", navodi predsednik MZ Hrtkovci Tomislav Šimić.

Prošlost su, kažu, podredili budućnosti. Put od njive do fabrika njihova je svakodnevica.

Katica Horvat ističe da se komšije međusobno poštuju. "Oni koji su došli videli su da moraju sa nama da žive. Neću ja da se tučem sa njima, već se poštujemo i živimo normalno", rekla je Katica.

Nenad Rudić kaže da je dosta politike. "Da narod ima od čega da živi a politike je dosta, političari žive od tih para a narod ovde od sela", naveo je Nenad.

U Hrtkovcima danas živi skoro 3.300 stanovnika, u svakoj ulici mešane nacionalnosti. Od tekovina devedesetih, kažu, najvažniji im je duvan, pristigao je iz Slavonije i osvojio celo selo.

"Ja od ovog živim i mene ništa drugo ne interesuje, ni politika ni događaji, mi smo sad prezauzeti na njivama", ukazuje Dragan Stevanović.

Problem meštana – saobraćajna buka

Mnogo više od političke ometa ih saobraćajna buka. Magistralnim putem kroz selo dnevno prođe i 15.000 vozila.

"Moram da čekam kolima po 10, 15 minuta da izađem iz haosa, od tolikog saobraćaja, teretnjaka, putničkih vozila, tutnjave noću", kaže Ivica Galiot.

Matilda Nanaši smatra da je potreban bar semafor. "Non-stop 'stoj' i 'stoj', bar da ima semafor pa da znaš kad možeš da prođeš", rekla je Matilda.

Đurđevdan je najčešća slava u Hrtkovcima, jedni će dočekivati a drugi ići u goste, a sutradan zajedno iz plastenika rasaditi duvan, to im je, dodaju, najvažnije i ovog 6. maja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије