U 2017. posao za 1.106 lekara, urađeno 90 transplantacija

Od početka godine u zdravstvenim ustanovama u Srbiji zaposleno je oko 3.000 zdravstvenih radnika, od čega 1.106 lekara, a u istom periodu urađeno je 90 transplantacija organa.

Za mlade lekare, ali i transplantirane pacijente organizovan je svečani prijem u Palati Srbija, koji su im priredili predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Iako se ovde redovno organizuju svečanosti i prijemi, ovaj prostor je bio pretesan da primi sve kojima je u ovoj u godini ispunjena i najveća želja. Više od 1.000 novozaposlenih lekara iz Srbije, zajedno sa pacijentima čiji su životi produženi zahvaljujući transplantaciji. 

Premijerka Brnabić, obraćajući se mladim lekarima, rekla je da su izabrali najhumaniji poziv, da Srbija računa na njih i da oni mogu da računaju na Srbiju.

Podsetila je da će od 1. januara plate lekara biti povećane za deset odsto, što, kako je rekla, "nije malo, ali nije ni dovoljno".

"Trudićemo se da održimo fiskalnu disciplinu, da bismo mogli i sledeće godine da vam damo ono što ste zaslužili, da vam damo još jedan razlog da ostanete u Srbiji", poručila je Brnabićeva.

Ona je dodala da su važni i uslovi u kojima rade zdravstveni radnici, te da je Vlada radila na obnovi bolnica, domova zdravlja, kliničkih centara.

Otvoren je, kako kaže, Klinički centar Niš, a predstoji rekonstrukcija kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

"Ima puno kritika, nismo krenuli od nule, već iz dubokog minusa. Nije se ulagalo u plate, opremanje, održavanje, zdravstvo, ali sada se to menja, nastavićemo da se bavimo time, jer je to najvažnije za sve građane Srbije", naglasila je Ana Brnabić.

Govoreći o značaju donorstva, Brnabićeva je rekla da je i sama potpisala donorsku karticu i pozvala građane Srbije na taj čin, "jer tako pokazujemo koliko smo kao društvo razvijeni".

"Donorstvo je šansa za neke ljude, kada više nema šanse za nas", podvukla je predsednica Vlade i dodala da i komplikovane transplantacije postaju standard u Srbiji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je danas posebno ponosan, jer je tokom godine zaposleno 1.106 lekara i urađeno 90 transplantacija organa.

On je dodao da je u poslednje tri godine, od 2014. godine, zaposleno 8.800 medicinskih radnika i da je odobreno 5.500 specijalizacija. Nova radna mesta lekare očekuju i u 2018, ali i veće plate.

Obnova objekata i nabavka nove opreme, kako kaže Lončar, bez zdravstvenih radnika ništa ne znači.

"Otvorili smo KC Niš, renovirali bolnice i domove zdravlja, nabavili gama nož, sada sajber, 15 akceleratora. Ono što vi svi znate, to nam ništa ne bi značilo bez vas, jer oni sami od sebe ne mogu da rade i ne mogu da pomognu nikome", ističe Lončar. 

Ministar Lončar je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić jer, kako kaže, bez njihove pomoći, takvih rezultata u zdravstvu ne bi bilo. 

Doktorka Ivana Gmizić, koja je dobila posao na Infektivnoj klinici KCS, kaže da su ona i njene kolege odabrali najhumaniji i najodgovorniji posao i da su mladi lekari nada i temelj srpskog zdravstva.

"Naravno da ostajem, imam upisane i specijalizaciju i doktorske studije, to je više nego dovoljno da ostanem ovde i dalje", kaže Gmizićeva.  

Kolegama poručuje da vredno rade i neprekidno ulažu u svoje znanje i veštine.

"Iskoristite to svoje znanje u plemenite ciljeve, nikad ne zaboravite svoju ulogu u cilju humanosti", istakla je Ivana Gmizić.

Vladimir Milutinović sa Klinike za očne bolesti KCS poručuje da ostaje u zemlji. 

Branislav Lekić sa Klinike za dermatologiju KCS kaže da je od malena znao da će studirati medicinu. 

"Kada sam kao mali posmatrao lekare, njihov posao, njihov odnos prema pacijentima, već tada sam se odlučio da studiram medicinu", napominje Lekić. 

Ivana, Vladimir i Branislav, svi sa prosekom preko devet zaposleni su od jula. 

Pacijent Vladimir Vragolić, koji je nedavno dobio novo srce, posebno je zahvalio porodici donora koja je dala saglasnost da se doniraju organi, ali i timu lekara koji su radili transplantaciju.

Kardiohirurg Svetozar Putnik istakao je da Srbija ima stabilan transplantacioni program, da su u timove uključeni lekari svih profila, te da pacijenti pošto dobiju organ imaju kvalitetniji život.

U Srbiji je u godini na izmaku saglanost za transplantaciju dalo 40 porodica, zahvaljujući njihovom humanom gestu, produženo je 90 života.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво