Читај ми!

Otvoren Nacionalni gama centar u Srbiji

Počinje da radi Nacionalni gama centar, a prva intervencija aparatom koji neurohirurzi nazivaju "zlatnim standardom" biće obavljena tokom prepodneva. Vlada Srbije je u nabavku aparata i otvaranje gama centra uložila 460 miliona dinara, a kupovinu aparata pomogla je i Agencija za kontrolu letenja sa 120 miliona dinara.

Gama nož je zlatni standard u radiohirurgiji. Nema operacije i otvaranja glave, aparat preciznim masovnim snopom zraka napada tumore i metastaze, i tako uh uklanja kao da su nožem odsečeni. Nema ozbiljnijih kontraindikacija, a pacijent ubrzo posle intervencije može i kući. Na tom aparatu neophodnu pomoć mogu da dobiju i deca i odrasli.

Prvu intervenciju gama nožem će uraditi primarijus Gordana Gligorijević iz Instituta za onkologiju i radiologiju i dr Ivanka Đuričić, neurohirurg, a pomagaće im kolege sa Karlovog univerziteta u Pragu – neurohirurg Roman Liščak i fizičar Jozef Novotni.

"Zaista je ovo jedna moćna mašina koja je svuda u svetu prihvaćena kao najpreciznija za zračenje suptilnih promena u mozgu, koje su uvek u blizini nekih važnih i osetljivih delova o kojima se mora voditi računa da se ne oštete", rekla je Gligorijevićeva.

Istakla je da je ovo veliki dan za Srbiju, pošto će pacijenti biti u mogućnosti da se adekvatno leče, da ne moraju da putuju zbog toga negde u inostranstvo.

Naši pacijenti, koji imaju tumore glave i vrata, maligne i benigne, zbog lečenja gama nožem išli su na opercije u Tursku, od 2009. godine tamo je o trošku države otišlo više stotina pacijenata, a intervencija je koštala 6.000 evra.

Nacionalni gama centar prostire se na 580 kvadrata iznad i ispod zemlje. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво