Читај ми!

Savet nije razmatrao izmene Zakona o radu

Socijalno-ekonomski savet Srbije nije razmatrao izmene Zakona o radu, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković. Savet traži solidarnost zbog poplava.

Nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta u Vladi Srbije, Atanacković je rekao da izmene Zakon o radu nisu bile tema današnjeg sastanka i dodao da će se o tome razgovarati kad radna grupa za izmene tog zakona završi svoj rad, prenosi Beta.

Prema rečima Atanackovića, o izmenama Zakona o radu će se razgovarati na posebnoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta koji čine predstavnici Vlade, Unije poslodavaca i reprezentativnih sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović je rekao da je na današnjom sastanku Saveta pokrenuto pitanje izmena Zakona o radu, u okviru rasprave o usvojenim ekonomskim merama Vlade Srbije.

"Mi smo u pregovorima i nadamo se da ćemo naći rešenje koje će biti prihvatljivo ili nedovoljno prihvatljivo za sve strane, kada je u pitanju Zakon o radu", rekao je Orbović.

Ponovio je da sindikati mogu da pregovaraju samo o pet ključnih tema koje su ranije predložene radnim nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu.

"Uključivanje sada nekih novih elemenata u zakon iz predloga bivše radne verzije, kada je ministar privrede bio Saša Radulović, a to su zarade, za nas kao sindikate je neprihvatljivo i mi nećemo o tome da razgovaramo", rekao je Orbović.

Solidarnost zbog poplava

Socijalno-ekonomski savet Srbije apelovao je na preduzeha, vlasnike i zaposlene da se uključe u borbu protiv poplava i kasnije otklanjanje posledica, prenosi Beta.

Ministar za rad Srbije Aleksandar Vulin apelovao je na solidarnost svih građana u teškoj situaciji koja je zadesila Srbiju zbog poplava.

On je rekao da se već sada vidi da će poplave uticati na manje prihode Srbije, pad poljoprivrdne proizvodnje i da je infrastruktura devastirana.

"Očekujemo potpunu solidarnost zajednice i da poslodavci i sinidikati motivišu radnike da pomognu. Država će učiniti sve što je zakonom predviđene, a i više od toga koliko je u mogućnosti", rekao je Vulin.

Sindikalni vođa Branislav Čanak pozvao je preduzeća da na lokalnom nivou pruze materijalnu ili finansijsku pomoć u skaldu sa mogućnostima i pozvao radnike da besplatnim radom pomognu zajednici.

"Apelujemo na angažman koji će trajati najamnje dve do tri sedmice", rekao je Čanak i pozvao privredu i zaposlene da daju maksimalan doprinosu dok posledice poplava ne budu otklonjene.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво