Читај ми!

Ne treba kupovati meso bez deklaracije!

U legalnim trgovinama nema mesa sumnjivog kvaliteta, kaže za RTS načelnica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin. Meso i mesne prerađevine bez deklaracije automatski se smatraju neispravnim, te je pri kupovini neophodno obratiti pažnju na pakovanje, kaže Čelebićanin.

Načelnica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin rekla je da u legalnim trgovinama nema mesa sumnjivog kvaliteta, ali da je meso bez deklaracije automatski neispravno meso, te treba biti izuzetno oprezan pri kupovini.

Čelebićanin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da pri kupovini treba obratiti pažnju na deklaraciju na pakovanju, na žig, jer je to najbolji način da se proveri šta se kupuje.

Govoreći o poslednjem slučaju u Velikoj Plani, kada je N. J. uhapšen zbog sumnje da je prodavao pljeskavice od mesa uginulih krava, Čelebićanin je istakla da je tu nesumnjivo reč o nelegalnoj proizvodnji i prometu.

"Govorimo o krivičnom delu, koje je zapravo ilegalni promet hrane - proizvodnja u sopstvenom domaćinstvu, što nije zabranjeno ako koljete ili proizvodite za svoju porodicu, odnosno za sopstveni zamrzivač. Ali ne smete da stavljate u promet, što je ovaj gospodin radio", rekla je načelnica inspekcije.

Kako je istakla, laboratorijska ispitivanja ovog mesa nisu rađena, jer bi se slanjem takvog mesa na analize legalizovao ilegalni promet.

"Meso koje nema deklaraciju je automatski neispravno. Nemate podatak o životinji, zdravstvenom statusu, procesu higijene na liniji proizvodnje", objasnila je Čelebićanin.

Komentarišući prisutnost sumnjivog mesa u prodaji, Čelebićanin kaže da su svi legalni objekti prodaje pod kontrolom Veterinarske inspekcije.

"Prošlo je 10 godina od kako smo počeli sa identifikacijom svake životinje, uvuđenjem centralnih rgistara, kontrolnog veterinarskog broja, stavljanjem pod nadzor svih objekata u kojima se obavlja klanje i vrši proizvodnja, kao i malopromet. To su specijalizovani objekti u kojima se prodaje meso, mleko, jaja, med, zatim ribarnice, kasapnice, to je sve u potpunom sistemu odobravanja registracije i praćenja od strane Veterinarske inspekcije", objasnila je Čelebićanin.

Kako je rekla, u prošloj godini inspekcija je obavila 2.500 vanrednih kontrola, najčešće u vreme praznika i velikih vrućina, kada je potražnja za mesom povećana. Akcijskih kontrola, u saradnji sa policijom, bilo je oko 700.

"U januaru smo zaplenili odnosno poništili 5.500 tona mesa koje se prodavalo u mestima koja za to nisu registrovana", kaže Čelebićanin.

Ipak, ističe da nije poenta da inspekcija svakog dana bude u svakom od tih objekata, već je potrebno ovakav način proizvodnje i prodaje mesa svesti na minimalni nivo.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво